Известният ирландски актьор Гейбриъл Бърн разкри, че е бил "дълбоко наранен" като жертва на сексуално насилие, упражнено върху него като дете от ирландския католически орден "Християнски братя".

Ирландската филмова звезда разкри в откровен разказ за злоупотребите в първото негово шоу "Значението на живота" по телевизия RTE. Актьорът разговаряше откровено за борбата си с алкохолизма и депресията в миналото и заяви, че е шокиран от културата на пиене сред младите хора в Ирландия. Бърн е бил послушник като дете в Дъблин и на 11 години е заминал да се обучава като свещеник в Англия.

"За беда, станах жертва на сексуално насилие. Това беше познат и признат факт сред нас, че имаше един точно определен човек, с когото не бихте искали да останете насаме в съблекалнята", заяви той. "Бяха ми нужни много години, за да се примиря с това и да простя за онези инциденти, които чувствах, че оставиха трайна следа в мен", посочи Бърн. 

Той добави, че друг свещеник също му е посегнал сексуално, когато е бил на 11 години в английската семинария. "Това не продължи дълго време, но се случи в много, много уязвим момент", припомня си ирландският актьор. "Отново искам да кажа, че не смятам, че това ми е повлияло толкова силно навремето, но когато се замисля за по-късния си живот и за това какви трудности съм изпитвал по определени въпроси, наистина има реална възможност тези злоупотреби да са спомогнали за това", допълни той.

Бърн посочи, че се е отказал от идеята да стане свещеник четири години и половина по-късно заради любовта му към жените. "Отидох в Лондон по време на почивка и когато се качвахме в един автобус, се изкачих по стълбите зад две момичета с къси поли. Това беше краят на бъдещето ми като свещеник", довери още актьорът. Бърн, който открито призна за проблемите си с алкохола и депресията, заяви, че е преминал през много черни периоди от живота си. Според него алкохолът е свързан с депресията и е шокиран от количествата алкохол, консумирани от младите хора в страната.