"Златните глобуси" са смятани за ориентир за наградите "Оскар". "Златен глобус" за най-добър филм  се присъжда в две категории - за мюзикъл или комедия и за драма.

105 драми и 68 комедии и мюзикъли, както и 15 анимационни ленти участваха в надпреварата за номинациите.

Научнофантастичният епос на режисьора Джеймс Камерън "Аватар" спечели престижната награда "Златен глобус" за най-добър драматичен филм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лентата спечели на Камерън и наградата за най-добър режисьор. Аватар надделя в битка с филмите "Гадни копилета", "Войната е опиат", "Високо в небето" и "Прешъс". Призът за най-добър мюзикъл или комедия взе "Последният ергенски запой". "Златен глобус" за най-добра мъжка роля в драматичен филм получи Джеф Бриджис за "Лудо сърце", а Сандра Бълок взе наградата за най-добра драматична актриса за ролята си във филма "Сляпата страна".

Като най-добър актьор в мюзикъл или комедия беше отличен Робърт Дауни младши за ролята си в "Шерлок Холмс", наградата за най-добра женска роля в същата категория взе Мерил Стрийп за "Джули и Джулия". Наградата за най-добра мъжка поддържаща роля беше връчена на Кристоф Валц за "Гадни копилета", а като най-добра поддържаща актриса бе отличена Моник за ролята си в "Прешъс".

Германската продукция "Бялата лента" беше наградена за най-добър чуждоезичен филм. Призът за най-добра анимация беше присъден на "В небето", а наградата за най-добър сценарий взеха Джейсън Райтман и Шелдън Търнър за филма "Високо в небето". На режисьора Мартин Скорсезе бе присъдена наградата "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество.

сн. АП