"Гледай, гледай, какви са ми хубави! Ей онова момиче, беличкото, е от нашите, виж само как играе!" Стотици погледи са вперени във виещите се под ритъма на Софи Маринова тела. Мястото е натъпканият "до козирката" централен ресторант в 15-хилядния ромски квартал на Видин "Нов път".

Всяка година тук по традиция мало и голямо се събира да зърне и избере най-красивото момиче на махалата, което ще се окичи с короната на "Мис Василица". Или, както ромите я наричат, шукар чшай Василица (хубаво момиче Василица - б. а.).

"Така са празнували нашите бащи, така празнуваме и ние", категоричен е кметският наместник на "Нов път" и един от най-влиятелните местни ромски лидери Марин Кочов. За втори път през последните години - наред с коронясването на красавица - има и награда за най-хубаво ромско момче.

Десет претендентки за титлата, от 13 до 17 г., съпровождани от толкова кавалери, дефилират притеснени в два кръга на конкурса. Тежкият избор за най-хубавата измежду ромските перли се пада на тричленно жури от представители на общината. По традиция в многолюдния ромски квартал и тази година почетен гост е кметът на дунавския град Румен Видов. "За трети път посещавам този невероятен празник и отново се убеждавам, че въпреки ежедневните трудности хората в кв. "Нов път" показват, че имат широко сърце и душа за празнуване", казва градоначалникът за кеф на множеството.

Близо 2 часа в непрестанна и оглушителна буря от викове и аплодисменти стотиците роми изпращат и посрещат двойките кандидатки. Трескаво сменяйки спортно облекло с вечерни тоалети, финалистите с мъка си проправят път през множеството, напиращо да ги зърне и докосне. Наред с хубост кандидатките за "Мис Василица" си съперничат и по най-скъпи тоалети и бижута. За тежките вечерни рокли родителите на момите по традиция не пестят пари, защото това е и въпрос на престиж сред ромите. В кратките паузи малки момичета взривяват публиката с уменията си по кючек за напреднали.

Альона, Петрана, Мария, Михаела... Димчо, Светослав, Лазар... Една след друга двойките дефилират, танцуват, раздават усмивки в опит да се откроят и спечелят престижната награда. Кулминацията е посрещната с викове и сълзи за едни от радост, за други - от разочарование. Името на новата "Мис Василица 2010" е Петрана Миткова (15 г.). Освен най-високата оценка на журито, хубавицата печели и наградата на публиката - символа на празника - гъска. Подгласнички стават Теодора Димитрова (17 г.) и Добрина Борисова (15 г.). За най-личен момък е избран 15-годишният Димчо Валериев.

Стотици роми, не успели да се вредят сред публиката, изпълват до спукване площада: "Чакаме да видим шукар Василица!".