Медийният интерес към бившия външен министър Соломон Паси не стихва заради бурите в личния му живот - той преживя развод, ожени се отново, а сега се говори, че очаква и дете от новата си съпруга Гергана Грънчарова.

- Г-н Паси, вярно ли е, че емирът на Катар е платил 460 млн. долара за свободата на медиците ни в Либия, които впоследствие се завърнаха живи и здрави у нас?

- Не, не съм участвал в подобни разговори и нямам надеждна информация по въпроса.

- Истина ли е, че съвсем скоро - през април тази година, същият този емир е дал на сестрите ни по 5000 евро като подарък? И защо?

- Звучи гръмко, но нямам представа дали е така.

- Наскоро бяха публикувани неизвестни до момента снимки на Тодор Живков. На някои от снимките сте и вие (заедно с Иван Гранитски).

- С Тодор Живков съм се срещал само след 10 ноември, така че преди този период лични спомени с него нямам. В началото на 90-те участвах в организирането на среща между Тодор Живков и Ахмед Доган. Мисля, че се получи добре.

- В какви отношения сте с Волен Сидеров? Той публично отправи обвинение към вас с думите, че сте "предал България", дори е провел собствено разследване и има намерение да сигнализира прокуратурата и Бойко Борисов?!

- Не коментирам...

- Добре, да сменим темата - вярно ли е, че посещавате курс за бащи?

- Ами... от вас научавам за това. Но сигурно бих бил много по-добър баща, ако посещавах такива курсове.

- Как се чувства съпругата ви Гергана? Вие се оженихте съвсем не толкова отдавна - на 14 февруари 2009 г. Последният слух е, че Грънчарова очаква дете?

- Истински благодаря на Бога, но не обичам да дотягам на никого с личния си живот. Всичко е наред.

- А чувате ли се с бившата си съпруга - журналистката Бинка Пеева? Успяхте ли да останете добри приятели въпреки раздялата?

- ...

- Г-н Паси, вие сте един от важните хора в живота на Александра Сърчаджиева. В зората на демокрацията именно вие сте бил човекът, който я е убедил да постъпи в Еврейското училище, след като тя твърдо е била против тази крачка. Майка й Пепа Николова се е опитала да я убеди, но не е успяла, направил сте го вие.

- Възхищавам се на Александра, тя е едно прекрасно дете. Нека ме извини, но аз я помня още от дете и така я приемам и до днес.

- Преди 4 години подарихте легендарния си трабант на Военноисторически музей. Оттогава изпитвал ли сте носталгия по колата и с каква се придвижвате в момента?

- Към историята не можем да подхождаме с носталгия. А сега карам ракетата на Атлантическия клуб.

- Г-н Паси, вие сте един от малкото политици, които правят толкова точни политически прогнози. Това несъмнено е дарба - спомняме си, че през 1990 г. предвидихте първото разпадане на Югославия, а през 1998 г. в съавторство с д-р Любомир Иванов и Марин Михайлов от Атлантическия клуб публикувахте пророческа статия за второто разпадане на бивша Югославия. Прогнозирахте, че Черна гора ще се отдели от Югославия дори преди Косово. И пак познахте...

- От майка ми и баща ми получих това си безкрайно любопитство към природата и към хората. Като студент пък имах късмета да попадна в една от най-добрите специалности в университета - математическа логика. Искам да споделя, че там научих други важни неща за прогнозирането, които ми помогнаха много.

Помагат ми във всичко, което правя и работя. Истината обаче е, че в момента се вълнувам много повече от прогнозите, които могат да се направят за следващите 20 години - за НАТО, за ЕС, за света като цяло. Има някои много интересни тенденции и ако правителствата проявят интерес към тях, това ще е добре за всички.

Човек обаче прогнозира много по-трудно, когато става дума за собствената му политическа съдба. Все пак държа да отбележа, че аз не съм астролог или ясновидец, въпреки че чух и такива неща за себе си.

Също така много по-трудно ми се отдава да предвидя например хорските емоции, които малко или много определят политическата карта в страната.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА, БЛИЦ