Примата на българската естрада Лили Иванова, чието име се появи в скандалния списък на известни певци, които се проверяват от данъчните, твърди, че с нищо не може да бъде стресната и уплашена.

В обширно интервю за в. "Стандарт", цитирано от "БЛИЦ", тя заявява, че от 1994 г. си има счетоводителка, която се грижи всичко във финансовите й документи да бъде наред.

"Пък и не смятам, че някой от държавната администрация би искал да плаши Лили Иванова. Това са повече слухове за отвличане на вниманието", отбелязва певицата.

Има ли Лили Иванова лизинги, заеми и ипотеки? - пита интервюиращият Мартин Карбовски.

"Имам, разбира се. Колата ми е на лизинг, изплащам за 10 години студиото си във Варна. То е малко, но и аз живея като всички останали. Единствено понякога имам възможност да правя реклама за нещо, правя бартер" - отговаря Лили.

- Случвало ли се е да пееш на бартер?

- Случвало ми се е и мисля, че пак ще ми се случи. В тая икономика е нормално. Например, заедно с моята група да отидем за десет дни на почивка някъде на българското Черноморие, затова спокойно мога да направя един реверанс на хората, които правят някакво парти или някакъв юбилей. Винаги мога да го направя с удоволствие, като ми се предложи такъв бартер.

На въпроса, взима ли дрехи назаем за клиповете и календарите си, Лили е категорична: "Не взимам назаем. Ако случайно някакъв костюм в магазин ми хареса, например, и мога да се снимам с него, аз се снимам, но не го връщам. Запазвам го за себе си, защото дрехите имат енергия и не ми се иска след това тая дреха да се види и да се каже "Тя вече е снимана". Тя си е вече моя. Всичките дрехи, с които се появявам, където и да било, са лично мои. Закупени от мен или имам подарък, много неща напоследък получавам от Стефан Зашев от Брюксел, който ме снабдява с всичко най-ново по отношение на световната мода."

- Продължават ли слуховете, че имаш връзка с китариста си? Това е, защото има няколко снимки, на които изглеждате много близки по време на концерти
.

- Ами трябва да питаш тези, които ги разпространяват (смее се). Аз такъв слух не съм пускала скоро. Да, ние сме си близки - когато има един спектакъл, един театър, и ако видим двама артисти, че се целуват, не значи това непременно, че те са любовници, нали? Или че ще се оженят утре. Но един малък флирт никога не е излишен.

- Мога ли да те питам за връзката със Стефан Зашев?

- Не, не сме се разделили, ако това питаш (смее се). Няма причина. Напротив, той е моят менажер за света, както казах, и нашата съвместна работа продължава с пълна сила, още по-пълна, отколкото беше за "Олимпия". Още повече, работим за Европа, за Франция. Сега ще участвам в "Бест Моделс". Искам да кажа на Стефан, че той винаги ще има специално място в моето сърце.

- Смяташ ли, че Васко Кеца е направил грешка, при положение че не е декларирал нещо?

- Може би е направил малка грешка, но аз смятам, че не са певците, които ще помогнат или ще попречат за възхода на една държава. Спомняте си случая с медиците, които целият български народ ги жали, жали и когато се върнаха, им беше дадена там някаква сума и изведнъж някои хора завидяха на това нещо. Всички забравиха какви неща бяха преживели тези хора в затвора. Но българинът е късопаметен.

Някой път си мисля дали ние, певците, да не организираме школа за тези хора, които надничат в канчето на певците, на известните хора, и да започнем едни курсове, да почнат да пеят вместо нас. Не говоря за данъчните, те си вършат добре работата. Но има хора, които експлоатират темата за данъците на известните. Затова нека тези хора да почнат да пеят, за да видят как се изкарват тези пари. Да почнат да пеят и да видим дали някой ще влезе в залата и дали някой ще им ръкопляска. И да видим колко ще изкарат - за себе си или за държавата. Например аз мога да върша работата на всеки, който завижда, защото това е някаква работа, която не е творческа. И аз мога да бъда журналист, например. Мога също да задавам въпроси.

- Сега Лили Иванова се заяжда вече с мен.

- Не, не се заяждам. Мога да задавам въпроси, защото напоследък виждам как журналистите само задават въпроси и получават пари само от моя отговор. Навремето не беше така. Навремето имаше журналисти, които бяха специалисти по музика. Идват на концерт и правят след това дисекция на концерта. Как се е пяло, какви аранжименти, какви текстове. Сега само каквото кажем ние, това е. Ами че това и аз мога да го върша.

Но не визирам дори и журналистите, аз говоря за тези хора, които злобеят към хората на изкуството - нека да видим те как ще свършат нашата работа, на гилдията, на всички певци. Не искам да визирам само себе си. Искам да ги защитя, защото гилдията трябва да бъде защитена. Дори и за музиката, която не слушам, защото не слушам чалга например, но нямам нищо против момичетата, които се занимават, които пеят и изкарват пари по този начин.

Изпява си тя днес 5 песни и получава хонорар. Не получава, без да е пяла. Тези хора получават пари за своя труд. Докато има хора, които без да изработват, получават отнякъде пари. Такива хора дори не ги споменаваме. Затова дайте да сложим малко ред на тези неща. Момичетата си изкарват парите по най-честния начин. Независимо че аз не слушам тази музика, пак искам да подчертая, че те си изкарват парите по възможно най-честния начин.

- Какво ще направи Лили Иванова, ако е министър на финансите за ден или седмица?

- Първо, никога няма да атакувам хората на изкуството, защото за да си човек на изкуството, значи имаш други качества, които останалите хора не притежават. Нека да си плащат данъците, но всичко да бъде интелигентно. Министърът приоритетно трябва да се погрижи за пенсиите и за децата. После за медицината и образованието. Трябва да се направи всичко възможно да се намерят пари за това.

Същите тези пари биха могли да се намерят от богатите хора и мисля, че те с удоволствие биха дали доста пари, като им се облекчат данъците например - както в много държави са го направили. Когато не си в сивата икономика, плащаш повече данъци. Бизнесът с удоволствие би дал тези пари за родителите ни, за децата ни. Но аз само финансов министър не съм била. Имам обаче много добри отзиви от чужбина за новия финансов министър. Пожелавам му да не слуша кой какво говори за него, ами да кара, както знае - тук никой няма да го научи на нищо свястно.

- Щастлива ли си? Богата ли си?

- Да, щастлива съм. А, богата - богата съм с моите идеи, моите желания. Това не съм го казвала между другото, защото не е било така, но съм богата и с моите приятели в момента, богата съм с моите музиканти - Оги Енев, Бисер Иванов, Орлин Цветанов, Явор Кирин, Емо Бояджиев, Краси Гюлмезов, Кипров, Камен Дръндийски... Дано не забравя някой. Искам да им пожелая най-хубави неща за новата година.