„Вдъхновено от Гения” – под този наслов е изложбата, която се открива на 7-ми май в Музикален център Музей Борис Христов на ул. „Цар Самуил” 43 в столицата.

Авторката на портретите, пейзажите и графиките е 21 годишната художничка Жаклина Симова. Тя изненадва зрителя с уловения дух на Гения – в портретите на Борис Христов се усеща проницателната артистичност на бас номер едно на епохата.

Жаклина е очарована от неговите изпълнения, с които се среща по време на тържествата за 100 годишнината от рождението на великия артист. Борис Годунов и Филип Втори я стимулират да рисува. А в бащиния дом на Борис Христов младата художничка получава ново вдъхновение – тя претворява на платното романтичната къща, скъпа за всички меломани.

Жаклина Симова e студентка в Националната художествена академия, специалност „Плакат и визуална комуникация”. За отличен успех получава Европейска стипендия. Успешно участва в проектите Zig Zag и „Градска буква” през 2014 година – и двата проекта са изложени в продължение на два месеца върху оградата на ВУЗ-а и привличат вниманието на широка зрителска аудитория.. Със собствени плакати се включва в „Нощ на музеите и галериите” (2010) и „Кампания за безвъзмездно кръводаряване” (2009). Прави първите си успешни стъпки и като уеб дизайнер. Още като ученичка в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” открива първата си самостоятелна изложба – графика и живопис. Освен като художник, има успешни изяви и като фотограф . Рисува по традиционен начин, както и с графичен таблет. Серии от художествени фотографии на Жаклина Симова са публикувани в онлайн издания. „Поразително впечатление ми направи къщата, в която Борис Христов е живял заедно със своето семейство – на това място изпитах чувства, непознати до този момент за мен!
Вярвам, че с течение на времето ще продължавам да откривам за себе си творчеството на този велик българин, с когото всички би трябвало да се гордеем”, споделя Жаклина. .