Какви предимства може да има старостта, възкликва първата дама на руската естрада.

Певицата не обелва нито дума за бившия си съпруг Филип Киркоров. Тя обича да си спомня за червените лачени ботушки, които навремето са преобърнали живота й, става ясно от изповедта й. Звездата е повече от категорична: нашите възможнисти определят мечтите ни.


- Алла, имате милиони поклонници, собствено радио, красив и млад мъж, за капак изглеждате великолепно.

- Много хубаво не е на хубаво. При нас, артистите щастието винаги е малко празно. Когато се чувстваме прекалено добре, е хубаво да се сетим за соломоновата мъдрост: „ И това ще мине".  Колкото до младите, красиви и талантливи мъже - при мен ги е имало винаги.
- Какво е за вас женското щастие?
- Преди брака жената иска да се харесва на всички и най-вече на себе си. Това я прави щастлива. След брака щастието се състои в раждането и отглеждането на децата.
- На мода днес е носталгията по миналото. Хората ходят в ретрокафета,  слушат ретромузика, купуват си ретродрехи. Подобно настроение близко ли е до вашия характер?
- Не съм човек, който може да живее по този начин. Забелязвам, че днешната активност,  нервност, агресия и апатия изблъскаха спокойствието, хармонията и разбирателството. И тук може да помогне музиката. Тя да възтанови баланса в душите ни.
- Спомняте ли си за миналото?
- Да говорим за миналото, е признак на старост. Да не го забравяме обаче е признак на вечна младост. Защо? Ами представете си какво ще стане, ако в паметта ни няма и чертичка спомен. Това означава, че наистина сме стари. Лошото се старая да забравя колкото се може по-бързо. Но хубавите спомени не изтривам с гума от главата си.
- Не тъгувата ле за нещо от миналото?
- Липсват ми годините на детството, когато бяха живи майка ми, баща ми, бабите ми. Тогава живеех безгрижно с убеждението, че всичко което искам ще постигна, ще стане. Сега съм по-несигурна в себе си.
- Казват, че къщата ви винаги е пълна с гости. Кои от тях можете да наречете толкова близки, че да знаят вашите слабости?
- Слава на Господ, че в дома ми не идват гости. Не мога да нарека гости приятелите си, които много добре знаят за силните и слабите ми черти. Ако нарека приятелите си гости, те ще ми се обидят.
- До каква степен зависите от приятелите си и чувствате ли се комфортно в самотата?
- Аз съм публична личност и на мен много добре ми е известно понятието „самота". В такива моменти обаче не се чувствам дискомфортно. Защото не съм абсолютно сама. Човек може да седи сам, но около него са децата, внуците, приятелите, творчеството му. Няма абсолютна самота. За това си позволявам от време на време да събера куфара и да замина далеч. Там някъде събирам мислите си парче по парче, планувам творческите си подвизи.
- От година и половина имате връзка с водещия на руското "Стани богат" Максим Галкин. Кой беше инициатор за връзката ви с него?
- Аз исках да се запозная с Максим и направих първа крачката. Когато се срещнахме, той вече беше известен. И аз като творчески настроено момиче си помислих, че няма да е лошо, да завържа познанство с толкова талантлив мъж. Най-малко, защото можем да си бъдем полезни един на друг. Помолих го да изпеем нещо заедно. Разбира се, той не се съгласи веднага. Но когато запяхме, беше повече от ясно, че ще направим цяла програма.
- Казват, че чуството за хумор на мъжа сплотява двойката. И обратното, чувството за хумор на жената я разваля. Съгласна ли сте?
- Това е съвършенна глупост. Ако мъжът има чувство за хумор, което не допада на жената, значи връзката им е обречена. И ще приключи бързо.
- Какво може да ви разсмее?
- Ако някой се опитва специално да ме разсмее - няма да успее. Е, някои неща могат да ме разсмеят и лесно. Ако видя смешноповдигащи се вежди, например.Обикновено се смея през слъзи.
- Днес много хора се увличат по езотериката, фън шуй, астрологията , източната медицина. Всичко това интересува ли ви?
- Отнасям се лекомислено към тези неща. Веднъж прочетох нещо за фън шуи и веднага свързх преживяна неприятност с прочетеното. Държах във вазата си увехнали цветя. Трябваше да ги изхвърля, но ангажиментите ме бяха завъртял и все отлагах. Случи се нещо несъвсем хубаво. После разбрах че не бива да държа у дома си увехнали цветя. Прочетох го в една книга. Езотериката просто я чувствам, не ми се налага да я изучавам. Но зная няколко фъншуизки похвата, които прилагам при подредбата на апартамента си.
- Вярвате ли в знаците на съдбата?
- Да. Дори получавам често знаци от съдбата. Старая се да ги уловя и разгадая правилно. Не вярвам в суеверията, особено в тяхната фаталност и обреченост. Защото това е голям грях. Особено тежки са някои поличби. Е, ако тръгнеш на път и забравиш нещо, няма да ти върви - подобна дивотия мога да подмина. Хората са я измислили, за да се оправдават с нея. Просто им е лесно да търсят и да намират извинение. Но се случва да забравяме разни неща.
- Бихте ли ни разказала случка, която коренно е променила живота ви?
- Да, животът ми се промени, когато бях на 16 години. С моята приятелка Карина Авитисян отидохме в Дома на учителя. Избигахме от училище, за да гледаме филм, но попаднахме на кастинг, воден от двама великолепни хумуристи - Лившиц и Левенбург. Кандидатките излизаха на сцената с лачени червени ботушки, в които направо се влюбих. И когато чух: „ Има ли още някои, който не е в списъка", казах: „Аз". Идеята ми беше просто да обуя поне веднъж тези толкова красиви ботушки. Обух ги, излязох на сцената и пях. Случката промени живота ми. Песента ми „Робот" влезе с гръм и трясък в сутрешния блок „Добро утро" на руското радио.
- Налагало ли ви се е да търсите помощта на психоаналитик?
- Не. По неписано правило хората искат съвет от мен. Не мога да се нарека психоаналитик, но умея да изслушвам и да давам съвети. Казват, че давам добри съвети. Но да казвам в прав текст къде какво да правят - не се наемам. Така бих могла да объркам още повече живота на човека. Знаете ли как се боря със стреса? Като се разхождам сред природата или потъвам в работа. После заставам пред огледалото и си казвам: „С тези неприятности прекалявам. Натежали са като огромни цветя върху фина рокля". Махам с ръка и пускам гумата да изтрие от главата ми мрачните мисли. Този съвет съм раздала на много колеги. Казват, че помага.
- Смятате ли, че всяка възраст си има предимства?
- Какви предимства може да има старостта! Освен това, че може да те превърне в дремеща старица, на която всичко и е простено заради годините. Да, тя може да отиде където си поиска, да се напие, да наругае някого и какво - хората ще кажат: „Оставете я, баба ни се весели". Подобно поведение аз лично не мога да си позволя. Не съжалявам за натрупаните години. На мен ми провървя в живота. Ако не ми вървеше, щях да филосовствам: „Ах, ако сега бях на 18 години с този акъл в главата, колко неща щях да направя". Не говоря, значи ми върви.
- Много жени се мъчат да заличат белезите на времето от лицето си. Каква е вашата тайна?
- Нямам някаква особена тайна. Мисля позитивно и не завиждам. Не се обиждам, защото смятам, че обидите ни състаряват бързо. Нали знаете, че на обидения му подливат вода. Не бива да се хваща на чутото, на думите просто така. Възприемам всеки ден като дар на съдбата. Гледам да не падам духом, защото ако се срина, това ще се отрази и на близките ми. Представям си, как слагам златен пръстен на цялото си тяло. И златото ме пази, то ми е защита от лошите.
- Не ви ли се иска да променинете нещо от имиджа си?
- Визията си не променям лесно, но виж фризурите - да. Докато имам коса, ще я нося дълга.Аз съм просто Алла Пугачова, какъв по-добър имидж от това!

-Трудно ли е на силната жена да намери своята половинка?
- Силната жена не търси половинката си.Тя по-скоро има нужда от допълнениние към своята цялост. И това допълнение може да го намери в нещо или в някого. Може би трябва да откъсне четвъртинка от себе си, а после да запълни празното място с мъж или с работа. Ако жената е достатъчно мъдра, ще го направи.
- В живота ви има доста известни мъже. С какъв представител на силния пол жените се чувстват щастливи?
- Е, не съм имала Бог знае колко мъже. На външността им не обръщах голямо внимание, но всички те бяха известни и талантливи. Моите мъже ме правеха щастлива. Но истински великодушните мъже са рядкост. Великодушният мъж е умен и силен. Жената е щастлива с такъв мъж, какъвто и е нужен.
- Вие  ли избирахте партньорите си?
- За съжаление, да.
- Има ли храна, която толкова ви изкушава, че не може да откажете?
- Не се ограничавам в нищо. Не ми трябва да съм слаба. Никога не съм блестяла с особена фигура. Два пъти в живота си топих драстично килограми и едва не умрях от болка. По-добре да съм здрава и пълна, отколкото болна и слаба.
- Вълнувате ли се от глобалните проблеми на човечеството?
- Глоболани проблеми, как ли пък не. Ще взема Ноев ковчег да си построя.
- Има ли човек, с когото да говорите откровенно?
- Само с Господ мога да бъде откровена, само пред него да се изповядам.
- У дома, в свободното време с какво се занимавате?
- С любимите си цветя. Живея сама, без прислуга. От време на време викам бившата си домашна прислужница Лена Кузнецова, която пере, глади и готви. Но търся помощта и все по-рядко.