Компанията Apple подаде в съда иск срещу Samsung Electronics, като обвини южнокорейската компания в нарушаване на права върху интелектуалната собственост, пише Bloomberg.

Искът е подаден във Федералния окръжен съд на Северния окръг на Калифорния.

В молбата се твърди, че произвежданите от Samsung мобилни телефони и таблети от линията Galaxy в действителност са копия на съответните продукти на Apple - iPhone и iPad, съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от Lifestyle.bg

"Не е случайно съвпадение, че новите устройства на Samsung са много подобни на iPhone и iPad - от формата на корпуса до потребителския интерфейс и дори опаковката", заявява официалният представител на Apple Стив Даулинг. Според него това е "грубо копиране". "Ние трябва да защитаваме интелектуалната си собственост, когато други компании крадат идеи на Apple", казва Даулинг.

В документите, подадени в съда, се казва, че компанията-ищец все пак признава съществуването на поне една съществена разлика между продуктите на двете компании - смартфоните и таблетите Galaxy работят с платформата Google Android, която е пряк конкурент на операционната система на Apple, пише kaldata.com.

Представителят на Samsung Ким Титус на свой ред е заявил, че компанията ще предприеме "всички необходими законови мерки за защита на интелектуалната си собственост", намеквайки, че в най-близко бъдеще ще последва отговор на иска на Apple.