Вчера, на специална церемония в Сердика Център София бяха представени автентични болиди от Формула 1.

Шампионските коли на Михаел Шумахер и Деймън Хил, на легендарния Аертон Сена, на Хуан Пабло Монтоя, Фелипе Маса и други ще гостуват в търговския комплекс от 17 септември до 03 октомври.

Освен да се насладят на оригиналните експонати, посетителите на Сердика Център ще могат да изпробват пилотските си умения на два автосимулатора или да се състезават с радиоавтомобили на голямата Карера писта.

Най-добрите „състезатели” ще получат и награди.



На бляскава церемония, всеки един от болидите беше детайлно представен от Иван Тенчев с много любопитни факти за уникални постижения. Разкази за пилоти и легендарни победи, пренесоха присъстващите в емоционалния свят на Формула 1.



Сред гостите на официалния коктейл бяха представители на родния бизнес елит, български автомобилни състезатели и фенове.
Специален гост беше Владимир Арабаджиев, който реализира много успешен сезон в GP2 сериите. Любо Ганев, Камен Воденичаров и Ники Кънчев също уважиха представянето на спортните автомобили, а за доброто настроение на публиката се погрижиха балет Дива и Нора.



"Сердика Център е не просто търговски комплекс, а място за пълноценно прекарване на свободното време. Стремим се да предложим на посетителите си емоция, развлечения, които не могат да намерят никъде другаде, но най-вече усещането, че всеки път, когато прекрачат прага на нашия център те са не просто потребители, а специални гости", коментира Димитър Кехайов, управител на Сердика Център София.

Повече за автентичните болиди:

Lotus JPS 98T
Началото на една легенда – Аертон Сена – 1986 г.

Lotus JPS 98T e болидът, с който Аертон Сена започва да набира популярност, като с него печели някои от първите си победи във Формула 1. Именно с него бразилецът печели Гранд При на Испания и Детройт през 1986 г., а отборът на Лотус се нарежда на трето място в крайното класиране за сезона. Освен легендата Сена, зад волана на Lotus JPS 98T се състезава и Джони Дъмфрис. Болидът разполага с двигател Renault 1.5 V6T, с кубатура 1.496 cm³ и мощност 800 к.с. Максимална скорост, която развива е 340 km/h.

Benetton B195
Михаел Шумахер и болидът шампион – 1995 г.
Benetton B195 е болидът, с който през 1995 г. Михаел Шумахер става шампион безапелационно, а кариерата му тръгва към върха. С него той печели 9 от общо 17 старта за сезона. Джони Хърбърт, другият пилот на отбора Benetton Formula, пък печели още две от тях. Така екипът, за първи път, печели титлата при конструкторите с 134 точки. Колата е създадена от Рори Бърни и Рос Браун. Двигателят й е Renault 3.0 V10, с капацитет 3.000 cm³ и мощност 700 к.с.

Williams FW18
Шампионският болид на Деймън Хил – 1996 г.
С тази кола съотборниците от Rothmans Williams Renault Деймън Хил и Жак Вилньов са почти непобедими през 1996 г. Създаден от Патрик Хед и Ейдриан Нюи болидът развива максимална скорост от 350 km/h. Двигателят му е Renault 3.0 V10, кубатура 3.000 cm³ и мощност 720 к.с.
Отборът Rothmans Williams Renault печели 12 от 16 състезания през 1996 г., като от 8 от победите са постигнати от Деймън Хил, с което той спечели шампионата.
Моделът FW18 печели общо 175 точки в сезоните, в които се състезава. Счита се, че това е една от най-успешните коли функциониращи през 90-те години на XXв.

Jordan 198
Болидът победител на Еди Джордан – 1998 г.

Jordan 198 е болидът, с който тимът на Джордан печели първата си победа във Формула 1, при това двоен успех. През 1998 г. Деймън Хил печели победата на Спа в Белгия, а съотборникът му Ралф Шумахер става втори. Тази победа дава старт на едно успешно участие, което класира отбора на четвърто място на финала на сезона. Двигателят е Mugen-Honda 3.0 V10, с кубатура 2.998 cm³ и мощност 660 к.с. Развива максимална скорост от 330 km/h.

Jaguar R3
Печелившият болид за Еди Ървайн – 2002 г.

Jaguar R3 е представен в началото на 2002 г. като един от най-амбициозните проекти на отбора Jaguar Racing. Конструкторът на болида е Стив Никълс. Двигателят на колата е Ford Cosworth 3.0V10, с кубатура 2.997 cm³ и мощност 780 к.с. Развива максимална скорост от 350 km/h.
Пилотите, които се качват зад волана на Jaguar R3 са Еди Ървайн и Педро де ла Роса. Отборът печели 3 точки на състезанието за Гранд При на Австралия, но кулминацията идва на Монца, когато Ървайн се качва на подиума.

Sauber C21
Първият Sauber модел - 2002 г.

Sauber C21 е първият модел на отбор Sauber Petronas, развит в най-модерния аеродинамичен тунел в F1 в Хинвил. Болидът е създаден от Вили Рампф и управляван от Ник Хайдфелд и Фелипе Маса. Двамата състезатели печелят точки в 5 състезания и класират отбора на пето място при конструкторите за сезона. Двигателите идват от Ferrari V10 но се доработват със съдействието на петролния гигант Петронас и носят названието Petronas 02A. Те са с кубатура 2.997 cm³ и мощност 780 к.с., а максималната скорост, която развиват е 350 km/h.

Williams FW25
Болидът на Хуан Пабло Монтоя и Ралф Шумахер – 2003г.

Williams FW25, се счита за една от най-бързите коли на сезон 2003. Хуан Пабло Монтоя и Ралф Шумахер печелят 4 победи с нея, като три от тези победи са двойни. Колата е създадена от Гевин Фишър и Антония Терци – привлечена от тима на Ферари. Двигателят е BMW V10 – първият, достигнал 18 000 оборота, кубатурата му е 2.997 cm³и мощност 830 к.с. Максималната скорост, която достига е 350 km/h.

Sauber C29
Най-новото от света на Формула 1 – 2010 г.

Моделът Sauber С29 е първата кола на Sauber Motorsport след като BMW напуска Формула 1 в края на 2009 г. Отборът отново се връща към партньора си Ferrari. Пилотите, които се състезават зад волана на този болид са Педро да ла Роса и Камуи Кобаяши. Към момента Камуи Кобаяши заема 12-та. позиция в шампионата с 21 точки, а Педро де ла Роса – на 17-та позиция с 6 точки. В класирането на конструкторите, отборът на Sauber се нарежда на 8-о място.

През 2010 г. Sauber Motorsport празнува 40 години състезания с техни собствени коли и от 1994 във Формула 1. Буквата „С” в наименованието е първата буква от името на съпругата на Петер Заубер – Кристине (Christine).


Припомняме:

Сердика Център отвори врати на 16.03.2010 г. Върху повече от 51 000 кв.м. търговска площ, разгъната на три нива, са разположени над 210 магазина, представящи престижни международни и български марки, сред които Peek & Cloppenburg, Zara, Humanic, NewYorker, Reserved, Galleria Scandal, DEICHMANN, Technopolis, Piccadilly, както и детският хипермаркет "Хиполенд". Това прави търговския център един от най-големите на Балканите.

Молът разполага и с ресторантска част, където се намират щандове на международни и местни вериги за хранене, няколко ресторанта и кафенета, както и добре уреден и централно разположен паркинг с над 1600 места.