Певицата Белослава и нейната майка, актрисата Анета Сотирова, направиха неформален клуб на биожените. В него могат да членуват дами, които досега не са се подлагали на пластични операции. Мотото е “Да остаряваме достойно”, пише 24 часа".

Движението е неформално. За съществуването му се предава от биоухо на биоухо, както се шегуват неговите членове.

Няма ограничения за членство, засега най-възрастната биожена е на 70 г.

- Тунингованите жени излизат по 30 000 лева заедно с пластичните операции.

- Ако се прибавят и апартаментът, и колата, струват най-малко 100 000 лева.

- Така че живот си живеем с нашите биожени.

Този разговор на маса сред мъже на средна възраст става повод да се роди едно ново движение в България. В развеселената компания има и жени. На възраст от 7 до 70 години. Все такива, които не се поддават на съблазънта да използват пластичната хирургия в битката с годините. Сред тях са хубавата актриса Анета Сотирова и дъщеря й Белослава. Певицата попадна в класацията на "24 часа" за 100-те най-обичани българи.

На майтап и на чаша хубаво вино дамите решават да направят движение на биожените. В него ще членуват само тези, които досега не са се подлагали на пластични операции. Мотото е: "Да остаряваме достойно"

Движението е неформално. За съществуването му се предава от биоухо на биоухо, както се шегуват неговите членове. В него, разбира се, могат да се включат всички. Няма и възрастова граница. Засега най-старшата биодама е 70-годишна. Тя е режисьор и приятелка на Анета Сотирова.

Биожените не се съмняват в успеха на инициативата. Единственото нещо, от което се опасяват, е, че някои хора може да се отнесат иронично към идеята.

Движението е създадено преди Коледа. "Съвсем прясно е. Идеята ни дойде и от това, че по празниците всички се накичват като коледни елхи. Тогава най си личи кое по теб е истинско и кое естествено", шегува се актрисата Сотирова.

Според нея биожените са все по-рядък вид. "На изчерпване сме тези, които не си слагаме нищо, освен козметика", каза тя. Според нея духът на човека е по-важен, защото той подмладява жената. А не операциите.

Биожените не воюват срещу пластичната хирургия. "Нека всеки си бъде такъв, какъвто иска. Щом се харесва..."

Те признават, че скалпелът в някои професии е почти задължителен. Например в шоубизнеса.

"За тези хора е почти задължително да си направят корекция, когато достигнат определена възраст, защото екранът издава. Това е XXI век. В целия свят го правят", допълва Сотирова.

От движението на биожените обаче категорично не одобряват корекциите, когато си на 18. Сред младите момичета е на мода да си слагат силикон за абитуриентския бал в опит да заприличат на идолите си от чалга културата.

Според идеолозите на новото естетическо движение за това са виновни и мъжете. "Има такива невероятни комплексари, които искат да се показват с жени, приличащи на кукли. Неестествени", разсъждава Анета. "Не може, без да имаш професия или изобщо да нямаш представа какво ти предстои в живота, да започнеш да си правиш липосукция и всякакви други интервенции."

Това мнение споделя и Мариана, съпругата на футболиста Емил Костадинов. Тя също е от клуба на биожените. Мариана е убедена, че всяко натурално нещо е по-добро и по-хубаво. Тя смята, че всеки би предпочел естествената жена.

Мотото "Да остаряваме достойно" било избрано с единодушие. Членовете на новия клуб са наясно, че не могат да излъжат времето. "Но каквито и операции да си правиш, възрастта си личи. Затова е по-добре да остаряваме достойно. Аз съм щастлива и се чувствам добре в собственото си тяло", казва Анета. Според нея всяка жена трябва да се чувства по този начин.

"Няма срамна възраст. Природата ни е създала по естествен път, по който всички минаваме", добавя актрисата.

Биожените не укоряват онези, които в стремежа си към съвършенство лягат под ножа на пластичния хирург.Те просто искат да се чувстват добре в своята си кожа.

За Белослава, Анета и всички дами в клуба спортът е задължителен, но не и страшните диети. "Който не обича храната, няма вкус към живота", казва Анета.

Според Белослава и майка й, за да бъдеш биожена, трябва да си много добронамерен и позитивен. Иска се обаче и самоирония. Като се погледнеш в огледалото, да си казваш: "Здравей, съвършенство!"