Симфоничният концерт "Болеро" ще зарадва ценителите на класическата музика с хитовото за всички времена едноименно произведение на Равел.

Популярните Фантазия-увертюра „Ромео и Жулиета“ на Чайковски и „Римски пинии“ на Респиги са другите бисери в програмата, която е още по-уникална и заради солистите на блестящия Концерт за две пиана и оркестър от Пуленк. Те са лаурети на два от най-престижните клавирни конкурси в света Станислав Юденич (Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайбърн, САЩ, 2001 г.) и Пламена Мангова (Втора награда на престижния Международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г.) Виртуозът Станислав Юденич пристига за първи път у нас, за да участва в закриващото събитие в богатата програма на "САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2016", провеждащ се в Националния дворец на културата (НДК). Грандиозното събитие, продуцирано от НДК, ще се състои на 5 юни 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца.
Юденич и Мангова ще бъдат за първи път заедно на най-голямата концертна сцена в България - Зала 1 в НДК, а редом с тях, ще застанат музикантите от Софийската филхармония с диригент Мартин Пантелеев.

Впечатляващият финал - едно от най-популярните произведения в класическата музика “Болеро” на Равел, привлича фенове от всички възрасти и е предмет на безброй аранжименти от страна на музиканти от всички жанрове.

За най-нетърпеливите да се сдобият с билети са пуснати такива на промоционални цени до 15 април - 10, 15, 20, 25, 30, 35 лв.

ПРОГРАМА:
Пьотр Илич Чайковски - Фантазия - увертюра „Ромео и Жулиета“
Франсис Пуленк - Концерт за две пиана и оркестър в ре минор
Оторино Респиги - Симфонична поема, „Римски пинии“
Морис Равел - „Болеро“

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

СТАНИСЛАВ ЮДЕНИЧ
Станислав Юденич е лауреат на множество международни музикални конкурси, сред които най-големият му успех е спечелването на Златен медал на XI Международен конкурс Ван Клайнбърн през 2001 г. Този конкурс стартира кариерата му в цял свят и води до покани от престижни оркестри и концертни зали като Карнеги Хол, Кенеди център, Гащайг в Мюнхен, Голямата зала на Московската консерватория, Мариинската концертна зала, Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, залите на Консерваторията „Джузепе Верди” в Милано, Театър дю Шатле в Париж, Арт център Ориентал в Шанхай и "Забранения град" в Пекин. Пианистът участва в големи фестивали като този в Аспен в САЩ, в Рур в Германия и монго други.

Станислав Юденич е изградил репутация в цял свят като пианист с ярка индивидуалност и виртуозност. Носител е на редица награди и отличия. Роден през 1971 г. в Ташкент, Узбекистан, той е бивш студент на Дмитрий Башкиров и е работил с Леон Флайшер, Мъри Перайа, Карл Улрих Шнабел, Уйлям Грант Наборе, Розалин Тюрек в Международната клавирна фондация в Комо, Италия (настоящата Международна клавирна академия на езерото Комо). Впоследствие става най-младият преподавател, който някога е бил поканен да води майсторски класове в Академията.
Юденич свири с диригенти като Джеймс Конлън, Валерий Гергиев, Михаил Плетньов, Гюнтер Хербиг, Стефан Зандерлинг, Майкъл Стърн, Павел Коган, Юстус Франц, както и с такива оркестри като Мюнхенската Филхармония, Националният симфоничен оркестър на Вашингтон, Мариинския оркестър, Филхармонията на Рочестър Националната филхармония на Русия и др. Свири също с прочутите Такаш и Боромео струнни квартети,основател е и на Клавирно трио Парк. Пианистът записва за Harmonia Mundi.

Наред с активната концертна дейност, Станислав Юденич е страстно отдаден на преподаването. Част от неговите ученици вече градят международна кариера. Той е професор по пиано и артистичен директор на Международния център за музика в Park University. Преподава също в Международната клавирна академия на езерото Комо, където е и директор на Лятното училище за пианисти. Постоянно е канен да води майсторски класове по целия свят. Сред бившите и настоящите му студенти и участници в майсторските му класове са лауреати на големи международни конкурси и артисти с впечатляващи кариери като Behzod Abduraimov, Франсоа Дюмон, Бениямин Мозер и Северин фон Екардщайн.

Роден в Ташкент, Узбекистан, Юденич учи в Музикалното училище в Ташкент, във Висшето училище по музика “Кралица София“ в Мадрид, както и в Кливланд. Бивш студент от Наталия Васинкина и Дмитрий Башкиров, той също учи при Карл Улрих Шнабел, Леон Флайшер, Розалин Тюрек и др.



ПЛАМЕНА МАНГОВА
Родена през 1980 г., българската пианистка Пламена Мангова печели втора награда на престижния международен конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел през 2007 г. Прави забележителна международна кариера от Европа до Токио, Южна Корея, залите на Берлинската филхармония, Концертгебау, Гевандхаус и Филхармонията на Санкт-Петербург. Получава наградата Diapasond’Or през 2007 г. за своя първи компактдиск с музика на Дмитрий Шостакович за фирмата FugaLibera.

След обучението си при Марина Капацинская в НМА „П. Владигеров”, Пламена Мангова учи във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и при Абдал-Рахман Ел Баша в музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия. Получава ценни съвети от известни музиканти като Леон Флайшер, Кристиян Цимерман, Андраш Шиф, Маурисио Фукс, Захар Брон и др., с които работи на майсторски класове. Мангова е лауреат намеждународните конкурси PalomaO’Shea в Сантандер (Испания), Vittorio Gui във Флоренция (Италия), получава признание и на фестивала Juventus в Камбре (Франция). Свири с редица големи оркестри, сред които Филхармоничният оркестър на Токио, Английският камерен оркестър, Симфоничният оркестър на Санкт-Петербург, Камерният оркестър на Европейския съюз, оркестърът на MDR Лайпциг, Симфоничния оркестър на испанското радио и телевизия, Камерният оркестър на Холандското радио, Софийска филхармония и др. Мангова работи с диригенти от класата на Жан-Бернар Помие, Росен Миланов, Жан-Жак Канторов, Дмитрий Юровски, Жилберт Варга, Франсоа Ксавие Рот и др. Като търсен камерен изпълнител Мангова музицира с големи артисти като Мария Жоао Пиреш, Аугюстин Дюмей, Борис Березовски, квартет „Микеланджело”, квартет „Изаи” и др. Пианисткатаизнася концерти в престижни зали като Моцартеум (Залцбург), Центъра за изкуства Bozar (Брюксел), Theatre du Chatelet (Париж), Център Кенеди (Вашингтон), Комише опер (Берлин), Берлинска филхармония. Участва с успех на фестивали във Вербие, Токио, Нант, Южна Корея, Сантандер, Монпелие, “Бах академия” в Щутгарт и др.

Пламена Мангова записва пълния интеграл от творби за цигулка и пиано на Сергей Прокофиев с Татяна Самуил. Също така записва компактдиск с Татяна Мелниченко, Наталия Пришепенко и Себастиян Клингер на камерни творби от Шостакович за фирмата FugaLibera, който получава наградата на списание „Пицикато”- Люксембург. Рециталът й с произведения на Бетовен получава също наградата на Франс Мюзик, „Диапазон“, също така и нейният запис на изключителната “Бурлеска“ от Рихард Щраус с Белгийския национален оркестър, ръководен от Валтер Велер (2008). Със същия оркестър и диригент е и последният впечатляващ запис на Пламена Мангова - компактдиск с Брамсовия концерт за пиано №1. Той е високо оценен от Брайс Морисън в едно от водещите световни списания за класическа музика Gramophone.



МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ
Мартин Пантелеев е роден в София в семейство на музиканти. От 4-годишен започва да учи цигулка, от 1983 до 1995 учи в НМУ „Любомир Пипков”. Продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов, учи и дирижиране и композиция при акад. проф. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. По-късно завършва и майсторските класове на проф Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон. Проф. Влади Симеонов оценява отрано неговия талант, още през 1985 го кани като концертмайстор на Младежка филхармония „Пионер” и на 9-годишна възраст Мартин за първи път концертира в Италия, Гърция, Бразилия и Русия. От 1999г.като втори диригент на престижната Филхармония на нациите, създадена от Леонард Бърнстейн и Юстус Франц, изнася над 1000 концерта в Европа, Азия и САЩ.

След успешния му диригентски дебют през 2004 г. със Софийската филхармония е поканен за главен гост-диригент, а от сезон 2011/2012 е главен диригент на оркестъра. Работил е с повече от 30 оркестри, сред които са Берлинските симфоници, Английския камерен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау, Нидерландски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн, Nordwestdeutsche Philharmonie, симфоничния оркестър на град Лече (Италия) и др. Изявявал се е в прочутите концертни зали на Кралския Концертгебау в Амстердам, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория, участвал е на фестивалите Rheingau Musik Festival, MDR Musiksommer и „Шлезвиг Холщайн”. След успешното му турне със Софийски фестивален оркестър в САЩ през 2008 г., той отново гостува в Съединените щати през 2011 г., като осъществява турне в 18 града с филхармонията на Кейптаун (Южна Африка) и това е първият в историята гастрол на африкански оркестър в САЩ. От 2012 Мартин Пантелеев е главен гост-диригент на този оркестър.

Той дирижира Кралската Филхармония в Лондон, турне на Берлинските Симфоници в Китай, има своите дебюти с Букурещката филхармония и Оркестъра на Румънското Национално Радио, Националния симфоничен оркестър на Аржентина в Буенос Айрес, Филхармоничния Оркестър в Дърбан, Симфониета Беершева, Израел, Nordwestdeutsche Philharmonie в Концертгебау Амстердам, Симфоничния оркестър Nova Scotia в Халифакс, Канада и много други.
Мартин Пантелеев е автор на три симфонии за голям симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни следи“, Концерт за ударни и оркестър и др. Композициите му са изпълнявани в САЩ, Англия, Германия, Италия, Китай, Южна Африка, Македония и България.

Носител на редица престижни награди, през 2012 г.Мартин Пантелеев е удостоен със „Златна муза“, 2013 г. получава награда за активна творческа дейност на Българското Национално Радио, а 2014 Столична община го награждава със специалната награда „София“ на наградите „Кристална лира“.