Ценителите на класическата музика ще имат възможността да се насладят на специален празничен концерт "БАХ/ЧАЙКОВСКИ/РЕСПИГИ" на 1 март (вторник) от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

Солист и диригент на серенадата с Камерата Орфика НБУ ще бъде Марио Хосен, а гост-солисти ще са Рафаеле Малоци (виола) от Италия и Стефания Янкова (виола).

Прецизно селектираната програма включва:
Йохан Себастиан Бах – Бранденбургски концерт № 6
Пьотр Илич Чайковски – Серенада
Оторино Респиги – Антични танци

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ
МАРИО ХОСЕН дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри, между които: Английски камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралска Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничeн оркестър на БНР, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много други. Изявява се в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония. Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Именитият виртуоз е почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти – носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор на редица международни проекти. Причина за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Първия международен цигулков фестивал във Варна, 2015 година. Вече няколко години успешно провежда и Международната академия „Орфеус“ във Виена, Австрия.

РАФАЕЛЕ МАЛОЦИ е роден в Неапол. Завършва с отличие Консерваторията "Сан Пиетро а Майела" в родния си град под ръководството на Маестро Джовани Леоне. Той е многократен победител в конкурса „Витторио Венето” в рамките на фестивала "Млади виолисти" през 1980-81 г. като участник в квартет, а през 1978 г. и като виолист-солист. Печели няколко конкурса за първа виола (виолист – водач на група): в Неапол през 1982 г., във Флоренция (също през 1982 г.), в Болоня през 1984 г., в Римската опера и в оркестъра на Санта Чечилия през 1987 г. През 1991 г. той поканен като признат авторитет да заеме длъжността на първа виола-солист в оркестъра на Академията Санта Чечилия – Рим. Работи с много камерни формации и ансамбли, както в ролята на първа виола, така и като солист, сред които „Нови Римски виртуози”, „Италиански солисти”, „Камерен оркестър на Санта Чечилия". Свири за най-големите музикални институции, както италиански, така и международни. Наскоро Рафаеле Малоци става част от „Бах ансамбъл” ("Bach ансамбъл") със седалище в Монте Антико в Тоскана като виолист-солист, разширявайки и обогатявайки солистичния си репертоар с рядко изпълнявана музика. Рафаеле Малоци е един от основателите на „Страдивари секстет”.

АТАНАС АТАНАСОВ завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” с пиано при проф. Богомил Стършенов (1977) и композиция при проф. Парашкев Хаджиев (1985). Следва и майсторски клас по пиано при проф. Богомил Стършенов (1977-79). Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар (Германия – 1975) при Режина Смендзянка, Париж (Франция – 1976, 1977 и 1983) при Ивон Лефебюр, в Прага (Чехия – 1978) при Милан Шлехта (орган), Сузана Ружичкова (чембало) и Франтишек Раух (пиано). Носител на награди от национални и международни конкурси. Има активна концертна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на редица хорови и оркестрови формации – пианист, чембалист и органист. Осъществява записи за студио „Балкантон”, Gega New, БНР, БНТ, Радио Женева и др. Първи изпълнител на голям брой произведения от български композитори. Най-престижно е участието му като композитор и пианист в Международен фестивал за съвременна музика в Санкт Петербург, Русия (1991), където изпълнява своя Първи концерт за пиано и оркестър с филхармонията на Санкт Петербург. От 1978 преподава в НМА. Професор (от 2000) по клавирен съпровод и композиция. Води лекции също и по методика на клавирния съпровод и цифрован бас. Към педагогическата му дейност може да се добави и провеждането на курсове по клавирна интерпретация в Гърция и Турция. Член на Управителния съвет на Съюза на българските композитори (2005-2011). Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод” в Инструменталния факултет на НМА.

Концертният цикъл “СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ” е предложение на Нов български университет, департамент „Музика“ и проф. д-р Марио Хосен за елитен Музикален фестивал за класическа музика в НДК София. Съчетанието на шедьоври на европейската музика и изпълнители от световна величина ще допринесе за обогатяване на културния живот в столицата и страната. В основата на проекта е развитието на мащабно и дългосрочно културно сътрудничество на НДК с програмите на водещите европейските културни центрове като Виена, Париж, Лондон, Рим, Прага, съвместно с Нов български университет, УниКредит Булбанк и концертиращи артисти – професори от водещи световни университети. Фестивалът “Солисти-интерпретатори” предлага богата концертна програма. Желанието е да покажем, че именно класическата музика като европейската културна традиция обединява света с вечните си духовни ценности.

Един от основните участници в проекта „Солисти-интерпретатори“ е оркестровият състав на Нов български университет. КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. Нашата епоха изисква от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. ОРФЕЙ, безспорно най-ярката личност в историята на класическата митология в европейската култура, е роден в Тракия. Мотивирани от посланието му, решихме с музиката си да бъдем носители по света на неговото име. Един изключителен пример за международно културно сътрудничество на различни народи от югоизточна Европа, които създават културен мост към света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Оркестърът е имал турнета в Австрия, Полша, Япония, Финландия и България. Различните телевизионни и компакт диск записи, доказват високото техническо и музикално ниво на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ.

Билети вече се продават и могат да бъдат открити на касите на Билетен център-НДК.