И в един от най-чаканите филми за годината "Соло: История от Междузвездни войни" се оказа, че има българска следа. Sofia Session Orchestra & Choir са продуцирали и записали част от хоровете за саундтрака на лентата.

Мъжки хор от 30 певци, между които седем бас профунди - най-ниският човешки глас, характерен за българските хорови традиции, и 30 народни певици от "Хор Ваня Монева" са участвали в проекта, съобщават от екипа за dir.bg. Те са записвали отделни части от филмовата музика, чиято цел е да подчертае темата на определен персонаж. Диригент на мъжкия хор е Георги Стрезов, а на женския - Ваня Монева. Работният процес продължава около месец.

"Предложението дойде от композитора на саундтрака Джон Пауъл, който е клиент на компанията ми Strezov Music Productions и по-специално на клона Strezov Sampling", казва Георги Стрезов.

Sofia Session Orchestra & Choir е проект на Four For Music - българска компания, занимаваща се с продуциране, създаване, звукозапис и обработка на музика за филми, телевизия, видеоигри, реклами и други аудиовизуални продукции. Създадена е преди четири години от четирима музиканти - Георги Стрезов, Георги Еленков, Любомир Денев и Борис Радилов. В екипа работят композитори, диригенти, инструменталисти и музикални продуценти. Дейността на компанията е насочена изцяло към международния пазар и реализира проекти за едни от най-големите продуцентски компании в света, между които Disney, Warner Bros, Sony, BBC, Lucas Film, LEGO, Netflix, EMI.