На 20 януари (вторник) от 19:30 часа ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, ще е домакин на четвъртата вечер от проекта "Късо кино в ДНК" - платформа за премиери и представяне на български късометражни филми.

Там ще бъдат представени премиерно късометражни експериментални филми на екип BKKB Films. Филмите са със субтитри на английски език. Bkkb са инициалите на артистите - Биляна Кирилова (Billy Noir) и Борис Кънчев (Bob Psillo).

Те работят в областта на киното, видеото, концептуалната фотография и колаж, пърформанс. Имат над 20 късометражни филма, заснети на територията на България и чужбина. Повечето са отличени с различни награди, включително за режисура и най-добър филм, и на чуждестранни фестивали. Били са селекционери на английския фестивал за късометражни филми - Watersprite Film Festival 2015 и част от младежкото жури (като носители на награда за най-добър филм на фестивала - Cinemadamare 2014) за късометражната секция на Venice Film Festival 2014.

Биляна Кирилова и Борис Кънчев са автори и модели на няколко концептуални фотосесии, както и актьори в късометражните филми/клипове на свои колеги от България и чужбина.

Билети за “Късо кино в ДНК” на цена 6 лв. може да се закупят на касите на Билетен център-НДК и на място половин час преди началото на събитието (вход срещу фонтаните в подлеза на НДК).



ПРОГРАМА:

Първата част от селекцията е черно-бяла

Недоразумението (00:11:14)

Филм по едноименната пиеса на Албер Камю. Иронична версия на класическата тема за разпознаването на брата, залегнала в мита за Електра и в библейския сюжет за завръщането на блудния син.

The Dreams (experimental) (00:08:09), премиера

Сториборд на клaсически кошмар, по записи на Делия Дербишир.

Don't Ever Part With Ones Who Need You (fiction) (00:04:39), премиера

Изповед, признание, клетва... за любов, дори и отвъд смъртта. Филм по поемата на Ал.Кочетков - "Балада за одименото купе".

Made In Europe(documentary) (00:04:34), премиера

Това е репортаж. Европа се пълни с плъхове.



Втората част от селекцията е цветна

Fiore Del Male (fiction) (00:10:03), премиера

“Сърцето ми е изгубено, звярът го изяде”. Филм за процеса срещу книгата на Шарл Бодлер - “Цветя на злото”, базиран на записки по случая и поеми от книгата.

Buenas Noches Che Bandoneon (fiction) (00:04:16)

“Музика! Меланхолична храна за нас, които живеем от любов”. Една жена на среща с Любовта, по едноименната поема на Хулио Кортасар.

Имало едно време (experimental fairytale) (00:05:48), премиера

Имало едно време риба, гущер, октопод и момче. Октоподът завъртял се в чиния, риба плува в чемшир, а гущерът оказал се плешив. Приказка без поука, за деца на всякакви възрасти.

Сълзи от небосвода (animation) (00:03:26)

Филм за важните нeща в живота, за майка, която губи сина си по пътя към успеха.

Валс на картали (experimental) (00:07:06), премиера

Филм за вещите и маниите на момиче и момче. По стихове на Мария Македонска.