Бившият капитан на националния отбор на Англия Дейвид Бекъм бе удостоен с отличието Спортна личност на годината на Великобритания, след като получи приза за цялостен принос към спорта в класацията на Би Би Си.

35-годишният халф на ЛА Галакси е полевият футболист с най-много мачове за националния отбор на Англия, вдигал е шест пъти титлата на страната по футбол с екипа на Манчестър Юнайтед, както и Шампионската лига с "червените дяволи", пише .

През 2001 година Бекъм е избран за Спортна личност на годината на Би Би Си.

"Поласкан съм да получа подобна награда за нещо, което обичам да правя и продължавам да правя. Това е изключително признание за мен. Най-голямата чест е да получа наградата от сър Боби Чарлтън, който беше в Манчестър Юнайтед, когато започвах да тренирам футбол. Футболът е отборна игра и без подкрепата на моите съотборници в отборите, в които съм играл, нямаше да съм тук. Благодаря на толкова много хора - родителите ми, които жертваха толкова много за мен и знам, че винаги са ме подкрепяли и ще продължават да го правят, на моето семейство и приятели, както и разбира се на моята съпруга и деца. Тя (Виктория Бекъм) не само ме дари с три прекрасни момчета, но всеки ден ми дава подкерпа и вдъхновение", каза от трибуната Дейвид Бекъм през сълзи, а речта му просълзи и самата Виктория, както и много хора в залата.

Предишните носители на отличието за цялостен принос:
2001 г.: сър Алекс Фъргюсън
2002: Джордж Бест
2003: Мартина Навратилова
2004: сър Йън Ботъм
2005: Пеле
2006: Бьорн Борг
2007: сър Боби Чарлтън
2008: сър Боби Чарлтън
2009: Севериано Байестерос