Трийсет художествени събития, в които взимат участие около 150 изпълнители, изграждат програмата на Десетия фестивал на изкуствата „Борис Христов”, който се открива в деня на рождението на великия бас - 18 май - и продължава до 10 юли.

Програмата на фестивала е селекционирана от Елена Драгостинова, Директор на Музея „Борис Христов”.

Още на 17 май, в Европейската нощ на музеите в дома на Борис Христов на улица Цар Самуил 43 от 21 часа ще се съберат десетки млади таланти от Нов български университет, за да почетат с изпълненията си великия Маестро. Веднага след техния концерт гостите на Музея „Борис Христов” ще могат да се насладят на образци в интерпретаторското творчество на Борис Христов от световните подиуми и сцени. За целта организаторите са се погрижили да направят специална аудио-визуална композиция.

Тържественото откриване на фестивала е на 18 май. От 17.30 часа ще бъде представена специалната програма - изследователски и изпълнителски проект на формация „Юлангело” - под заглавие „Борис Христов - посланик на българската песен”. Концертът е със специалното участие на Пламен Бейков – ученик от последния клас на Маестрото. Чрез музика и слово ще бъдат осветлени не толкова популярни факти от творческите пристрастия и стремления на Борис Христов и на неговия род. Премиерата на тази програма неслучайно е в софийския дом на Борис Христов на ул. Цар Самуил 43, където някога са се изнасяли концерти и представления на музиканти и театрали-любители от квартала, а къщата е била средище за изкуство - така, както Музеят „Борис Христов” днес се стреми да обединява таланти и майстори под покрива на този дом.

По традиция входът за този първи концерт на фестивала е с живо цвете за Градината на Борис Христов, която е в двора на Музея.

Акцент в програмата на откриването е песента „Легенда за страшния канъ Крумъ”, която Борис Христов изпълнява пред Цар Борис III на Богоявление 1942 г. Силно впечатлен, Царят го изпраща да „усъвършенства пение” в Италия с държавна стипендия. В програмата са включени и православни песнопения.

Ученикът му Пламен Бейков отбелязва, че Борис Христов е имал една мечта, която за съжаление не успява да осъществи - да популяризира българската песен и да я представи на света. Той сам ще се нарече "посланик на българската песен" и през 50-те години на XX век ще изпее и запише любими български песни, чиито записи днес са почти забравени, поради дисидентските послания и отчаянието, които носят. Част от тях са творби на неизвестния днес българския композитор Иля Болгар.

Почти всеки ден до 10 юли софийският дом на Борис Христов ще бъде огласян от специално подготвените фестивални програми.

Майстори в изкуството и млади творци се представят заедно на този уникален подиум.

Оперната прима Дарина Такова ще представи своите ученици в „Света на белкантото”. Любомир Денев ще свири заедно с младите и атрактивни певици Стефания Милевска от Македония и Венера Мелеки от Кипър. Програмата им „Вечерен романс” е увлекателна разходка сред музиката на Гершуин, Бърнстейн, Стиви Уондър и, разбира се - Любомир Денев.

В тази поредица на взаимодействия между различни поколения, между зрелост и талант е и вечерта на Наталия Афеян, която представя с младите си колеги фрагменти от „Просешка опера” на Бритън. А проф.Благовеста Константинова в концерта „Дарове” си партнира с младите се колеги Благовеста Ангелова, Кристина Александрова и Ивайло Донков.

Сред утвърдените изпълнители участници са Валентин Геров - виола и проф. Димо Димов - пиано, които са концентрирали програмата си върху баховия сонатен репертоар.

Във фестивала вземат участие и млади артисти, които вече имат признанието на националната ни и международна сцена. Сред тях е мецосопраното Мария Жекова с програмата „Наяве и насън” - любовни песни от различни стилове и епохи, а тенор-алтиното Андрей Найденов заедно със своите партньорки на сцената Жанета Стегарева и Валерия Мирчева представя творбата на Шостакович „Из еврейската народна поезия”

В съзвучие с пристрастията на Борис Христов към храмовите песнопения и концертът на камерния ансамбъл „Осанна” под диригентството на Елица Христова. Далеч назад във времето ни връща и програмата на ансамбъл „Музика антика - София”, чиито изпълнители свирят на инструменти, използвани преди векове. Барокови шедьоври представя флейтистът Димитър Маринкев заедно с финландския клавесинист Апо Хакинен.

Централно място в програмата е отредено на интерпретаторския гений на Борис Христов като певец и артист, както и на голямата му личност. Негови изпълнения ще прозвучат чрез представянето на аудиозаписи, филми и заснети концертни изпълнения.

За да отдадат почит към Маестрото във фестивала се включват изпълнители от Австралия, Германия, Финландия, Швеция, Македония, Кипър, Гърция.

Оперният артист Кристиян Челебиев, роден и израстнал в Германия, с успешни изяви на Байройтския фестивал, ще изнесе своя първи рецитал в България тъкмо в рамките на фестивала, в къщата на Борис Христов. Любопитен факт е, че неговите родители са били съседи на великия певец, познавали са го, пазели са спомена за него, разказвали са. Първото завръщане на Кристиян Челебиев към родната сцена е с шубертовия „Зимен път” заедно с германския пианист и диригент Вилхелм Кайтел.

Част от програмите, с които Музеят „Борис Христов” пожъна аплаузите на публиката в Петербург, Москва и Рим ще бъдат представени в различни градове на страната - „Традицията на българските баси” например, с Пламен Бейков, Ивайло Джуров и Александър Носиков се представя в Пловдив. А изложбата „Костюми и роли от оперната сцена” из колекцията на Музея „Борис Христов” гостува в Свищов.

Специален кът в програмата е отреден на най-малките изпълнители, които след концертните си участия ще направят своето пътешествие в къщата на Борис Христов.

В рамките на фестивала са включени и два майсторски класа: „Моцарт” с Катрин Хаатая и творческата работилница на Божидар Николов - педагог и утвърден изпълнител, който живее и работи във Виена.