Немирниците на италианската мода – звездният дует стилисти Доменико Долче и Стефано Габана превърнаха улиците и площадите на старинни център на Неапол в подиум.

Всяка вечер от петък до вчера те разхождаха из него 50 манекенки, които представиха над 100 тоалета от последните и летни, и зимни колекции, плюс още двайсетина, ушите специално за небивалото дефиле под вулкана Везувий.

Като например копието от коприна на фланелката с номер 10 на митичния Диего Армандо Марадона, както и това на неговите легендарни раздърпани и увиснали джинси. Този комплект бе посрещнат от накамарилите тротоарите хиляди местни хора и туристи с бурн овации, потвърждавайки още веднъж голямата любов на неаполитанците към футболния гений.

Кръстница на дефилетата, проточили се по старата централна улица „Сан Грегорио Армено“ и нейните преки, бе родената в Рим, но прекарала детството си в Неапол филмова легенда София Лорен.



Преди началото на второто ревю в събота тя бе обявена от кмета Луиджи де Маджистрис за почетна гражданка – звание, което разплака прехвърлилата осемдесетте години актриса. После великата София не отказа нито едно „селфи“ на поискалите да се снимат с нея стотици хора и раздаваше на ляво и на дясно автографи като осемнайсетгодишна девойка. През цялото време до нея бяха Доменико Долче и Стефано Габана, които също й се обясниха във вечна любов, обявявайки на всеослушание, че тя винаги е била и ще бъде занапред тяхна муза №1.

Специално поканени за тридневното модно шоу в Неапол бяха 500 италиански и чуждестранни звезди на киното, театъра, музиката и балета. Те бяха настанени в най-луксозните хотели на града, като за спокойствието им по време на разходките из него се грижеха охранители – доброволци. Полицията пък бе взела изключителни мерки за сигурност в централната част, където движението на превозни средства бе спряно и през трите дни.

Това накара зевзеците сред местните журналисти да обявят, че дефилетата са били по-охранявани дори от състоялата се в Неапол преди години среща на Г-7 – групата на лидерите на седемте най-развити държави.