Холивудските звезди почетоха актрисата и политическа активистка Джейн Фонда. Тя получи наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт.

Мерил Стрийп, Сали Фийлд, Сандра Бълок и Камерън Диас поздравиха 76-годишната носителка на Оскар по време на събитието в Холивуд.

"Много съм щастлива, че още едно женско име се включва в списъка", каза тя.



"Джейн, никога не съм се гордял повече с теб. Зная, че татко също се гордее с теб", каза братът на актрисата Питър Фонда. Бащата на Джейн и Питър, Хенри Фонда получи през 1981 г. Оскар на 76-годишна възраст за филма "На златното езеро", а през 1978 г. беше удостоен с наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт.

"Джейн, ти си истинска филмова кралска особа, не по рождение, а с таланта си", каза Майкъл Дъглас, преди да й връчи статуетката.



Актрисата, която има 7 номинации за Оскар, два пъти печели наградата на Филмовата академия- през 1971 г. за филма "Клут" и през 1978 г. за "Завръщане у дома".

"Тя беше изключително бдителна, обръщаше силно внимание на всичко около себе си", каза Мерил Стрийп за първите си срещи с Фонда.



"Тя внесе онзи нов вид сексуалност, невинна честност, уязвима в сърцето си. Никога не съм виждала нещо подобно", добави Сали Фийлд.

По време на церемонията в Долби Тиътър колегата на Джейн Фонда от сериала "Нюзрум" Джеф Даниелс изпя песен в нейна чест. Текстът на песента разказва за извивките, бедрата и стегнатия корем на актрисата. Докато Даниелс изпълняваше песента, на екрана на сцената вървеше видеоклип от фитнес тренировките на Фонда.



Комедийната актриса Уанда Сайкс излезе на сцената с пародия на костюм на Джейн Фонда, с който тя е облечена във филма "Барбарела" от 1968 г.

"Задавайте въпроси, бъдете любопитни. Много по-важно е да ви интересува, отколкото да бъдете интересни", посъветва Джейн Фонда всички в препълнената зала, когато прие наградата, пише БГНЕС.