Организаторите на конкурса  Евровизия обявиха стартовия ред на държавите, участващи в двата полуфинала на Евровизия на 14-и и 16-и май.

Тази година беше нарушена традицията да се тегли жребий на чисто случаен принцип за стартовите позиции. Вместо това организаторите бяха натоварени с отговорността да разочароват едни или да удовлетворят други с едноличното си решение кой от коя позиция ще защитава честта на своята страна.

Жребий беше проведен само за разпределението на държавите в двата полуфинала.

Целта на промяната, според нейните инициатори от шведската телевизия SVT, е да направят така, че еднотипни като темпо и стил песни да не могат да бъдат изпълнени от две съседни позиции – нещо, което не може да се гарантира чрез случаен жребий.

Така според тях всяка песен ще има възможността да блесне в най-голяма степен на сцената и да направи по-голямо впечатление на телевизионните зрители. По този начин авторите на промяната се надяват да направят и самото шоу още по-атрактивно.

Според организаторите българската песен "Само шампиони” на Елица и Стунджи ще може да се представи в най-добра светлина от седма стартова позиция във втория полуфинал, като непосредствено преди нея и след нея са песните съответно на Малта и Исландия.