За разлика от голяма част от представителите на българския хайлайф, които за своята лятна ваканция избират плажовете на Гърция, Турция, Адриатика или по-екзотични дестинации, Есил Дюран е почитател на българското Черноморие.

Певицата е влюбена в родните плажове и затова всяко лято се стреми да прекара повече време в своята лятна резиденция край Камчия. Самата тя споделя:

“Имам сантимент към българското Черноморие като типичен представител на зодия Рак. Прекарвам си страхотно, непрекъснато посрещам гости, приятели и колеги, участвам във всяко лятно парти край морето.”

Есил Дюран казва, че успоредно с почивката, не спира да твори и да работи на пълни обороти. В края на юли тя представи бляскаво ревю под надслов Black Is Black по време на вечер, посветена на модата, в популярен нощен клуб в Слънчев бряг. Моделите дефилираха с новите колекции на вечерни дамски рокли и бански костюми, сътворени от Модната галерия на Есил Дюран.

Последната инициатива, в която се включи изпълнителката, е посветена на подпомагане на деца, болни от диабет. Тя взе участие във видеоклип на благотворителната кампания с нейния колега 100Kilа. Певицата и нейният син Харис са специални гости и на официалното откриване на детски лагер, част от същата хуманитарна инициатива.

В момента певицата се наслаждава на лятото в компанията на своя син Харис, който по думите на мама е пораснал страшно много. Естествено с тях са и домашните им любимци, сладкото чихуахуа – Тоби, подарък от Сузанита и едно морско свинче. Любимият мъж на певицата, композиторът Борис Павлов – Бобо е зад граница, където работи по свои творчески проекти. Есил Дюран е категорична, че малка взаимна “почивка”, винаги е от полза за една хармонична връзка:



“Много пъти са ме питали каква е рецептата за една щастлива дългогодишна връзка и винаги отговарям, че в моето семейство това е позволяването на другия да има собствен живот, защото колкото повече свобода се дава, толкова любовта е по-освежена. Хубавото е, че идеите ни с Бобо в тази посока съвпадат и така ставаме все по-привързани и животът ни е по-лесен.”

Изпълнителката  разкрива, че продължава да създава музика в различни стилове, а нейното завръщане в ефира на телевизия “Планета” с песента “Искам само теб” й носи голямо удовлетворение. Видеоклипът направи своята премиера в началото на лятото и събра многобройни харесвания. Този път Есил Дюран няма да чака дълго и много скоро ще изненада своите почитатели с много интересен проект:

“Свободата е изключително важна за всеки един артист. Благодаря на моите продуценти, Мария и Митко Димитрови, че ми дават възможност за такава творческа изява. Само след месец ще снимам най-новия ми проект, който бих определила като филмова музика с етно-елементи. Музиката е на Бобо, няма текстово послание, въздействието е само с глас като умишлено търсен ефект.”