Италианската група Maneskin, която преди месец се поздрави с първото място на Евровизия 2021, разбуни духовете в Полша. След двудневен престой в страната, фронтменът Дамяно Давид и компания се качиха на сцената за фестивала SuperHit в град Сопот. Бандата изпълни три песни - I Wanna Be Your Slave, Lividi Sui Gomiti и Zitti E Buoni.

На финала на представянето си пък Дамяно и китаристът Томас Раги предизвикаха бурна реакция от страна на феновете, като се целунаха. „Равни права за LGBT общността. Мислим, че на всеки трябва да е позволено да направи това без страх. Мислим, че всеки трябва да е абсолютно свободен да бъде такъв, какъвто поиска. Благодарим ти, Полша. Любовта никога не е грешна“, гласи официалното послание на Maneskin, което веднъж бе изречено от вокалиста на бандата на сцената и втори път бе написано в социалните мрежи.

„Всички трябва да сме горди от себе си“, написа часове по-късно под публикацията на групата басистката Виктория де Анджелис. Барабанистът Итън Торчио също не спести критиката си към хомофобите. „Идиоти, оставете хората да бъдат каквито си искат“, включи се и Дамяно.

Решението да превърнат целувката между двете момчета в гвоздея на програмата си никак не е случайно – в Полша различната сексуална ориентация все още не се приема.