От няколко месеца животът на една от основателките на попфолка Тони Дачева е коренно различен.

На 47 години тя стана майка за първи път. През март осинови своята Виктория. Денят вече преминава другояче.

Задължително включва разходки с дъщеричката си. Решението за осиновяването взима преди години.

“Трябваше ми време да го обмисля - дали да го направя, или да изчакам мъжа, с когото да създам семейство”, разказва изпълнителката.

В крайна сметка подава документи преди година. Майчинският инстинкт е толкова силен, а желанието толкова голямо, че е склонна да вземе първото дете, което покажат.

Името избира с помощта на свои приятели. “Кръстих я така, защото това е победа както за мен, така и за нея” (от англ. Виктория е победа), обяснява Дачева. От друга страна, се спира на него, защото майка се казва Веска и иска дъщеря да носи първата буква от името на баба си, пише в. "24 часа".

За първи път вижда малката Вики, когато е едва на 8 месеца. Скоро след това тя вече е в дома на певицата в Ямбол. Въпреки новите отговорности, които има, Дачева не е оставила кариерата си на заден план. Умело съчетава участията си с грижите за момиченцето. Когато се налага да работи вечер, майка я отменя в грижите. “Нямам проблем да поемам ангажименти, дори бих искала да имам повече такива, понеже разходите са по-големи, когато имаш дете”, обяснява Тони.

Кариерата започва още когато е дете. Отраства в семейство на музиканти. Майка е певица, а баща свири на акордеон. Покрай участията на родителите си се запознава с оркестър “Кристал”. По това време тя тъкмо е завършила училище и работи като секретарка на читалището в Сунгурларе. Дори не предполага за славата, която ще я връхлети. “Първоначално не осъзнавах какво се случва. През 1986 г. се озовах в оркестъра. Започнах да пея първо в едно крайпътно заведение до Ямбол. По-късно се запознах с Мустафа Чаушев и тръгнах по концерти с него, защото работеха заедно с колегите ми”, обяснява Дачева. Бързо започва да създава хит след хит и се превръща в любимка на феновете. Песни като “Бедни и богати” и “Три кила банани” се пеят от всичките почитатели, а по участия ги поръчват и до днес.

Именно работата я среща с Найден Милков, бизнесмен и певец, с когото изживява най-бурната любов в живота си, продължила близо 11 години. “Бях от едно десетилетие с оркестъра, когато се запознахме. Работех на каравана “Чайка” в Слънчев бряг. Той идваше като клиент и винаги пееше. Впечатли ме с богат репертоар. Не повтаряше песни. Един от най-хубавите моменти в моя живот е била връзката ми с него. Изобщо не съжалявам за нея. Той бе всичко онова, което не бях аз - моята пълна противоположност”, разказва Дачева. 3 години след началото на отношенията им записват първата си обща песен - “Грях ли е”. Парчето предизвиква фурор и скоро след това създават още дуетни песни. За времето, през което са заедно, обикалят почти целия свят двамата. Колелото на живота обаче се завърта и с времето любовната им приказка навлиза в монотонния ритъм на всекидневието. “Аз взех решението да го оставя, защото връзката ни стана еднотипна”, уточнява Тони, като с това напълно опровергава слуховете, че причина за раздялата им е било нежеланието на Милков да имат дете. Днес двамата не общуват редовно, но не таят и лоши чувства един към друг. “Там, където е имало любов, не може да има голямо приятелство след това”, разсъждава една от най-знаковите фолкизпълнителки.

Преди да се разделят, той помага в една от най-екстремните случки за цялата кариера. През 2005 г. заедно със своята озвучителка са в комплекс край Перник. След участието си остават да пренощуват там, за да не пътуват късно вечерта. Не предполагат обаче какво ги чака на сутринта. “Когато си тръгвахме, собственикът реши, че иска да му попеем още. Каза ни да вадим инструментите и да започваме. Беше пиян и дрогиран, не си беше лягал въобще. С него бяха майка му и брат му. Обяснихме, че няма как да стане, понеже сме поели друг ангажимент.

Тогава се ядоса, заключи портите и през цялото време заплашваше сервитьорите и останалите хора”, спомня си с ужас Тонка, както е истинското име на певицата. Веднага звъни на тогавашната си половинка. Милков пък сигнализира в полицията. След часове на увещаване и разправии Дачева и озвучителката Дияна успяват да се измъкнат от комплекса. Тя е и една от най-близките хора днес. Двете са родени на една дата, а самата Тони я приема като сестра.

В живота си е имала тежки моменти, които може би са я подготвяли за голямото щастие, което изживява сега. В един обикновен ден преди 7 години започва да се чувства необичайно. Усеща пресъхване на устата и веднага се консултира с лекар. След направени изследвания поставят диагнозата диабет и минава на инсулин. “Бях годна да родя въпреки болестта, но сметнах, че е прекалено рисковано. Толкова дечица има по домовете. Реших, че е по-добре да дам щастие на едно такова”, казва певицата.
Първа честити дългогодишната колежка и приятелка Глория. В зората на фолка двете записват хитовия за онова време дует “Жените са цветя”. Поддържат отношения и до днес. Дружбата между двете обаче е рядко явление за професията им. Друга нейна колежка скроява номер, като доносничи, че Дачева пее на по-нисък хонорар от обявения. Слухът стига до ушите на собственика на музикалната компания, към която работи, и съответно певицата получава своето наказание. Лишена е от това да пее на голям фирмен концерт. Въпреки неприятната случка Тони е настроена позитивно и разказва, че не позволява на лошите моменти да тровят живота . Дори напротив - след тях тя продължава нормалния си ритъм на живот и се опитва да бъде още по-продуктивна.

Скоро ще навърши 30 години на сцена и обмисля идеята да направи юбилеен концерт, с който да зарадва своите почитатели. В момента работи с пълни сили и дори подготвя нова песен, която ще е факт до края на месеца. В личен план пък няма сериозен мъж до себе си. С щастие разказва, как малката Вики дава цялата любов, която е нужна на сърцето . То обаче не спира да е отворено за подходящия човек в подходящото време.