Присъствието на определени храни в менюто ви може съществено да подобри състоянието на кожата, косата, ноктите и очите ви.

Диета, богата на фито съставки, може да стимулира ДНК възстановяването, повишаване производството на колаген, да намали възпаленията и да подобри кръвния поток. Това не само ви поддържа в добра здравословна форма, но и ви помага да изглеждате млади по-дълго.

Кремовете и лосионите може да направят чудеса с кожата ви, но вашият начин на хранене е от най-основно значение ако желаете да имате красива и здрава кожа.

Красотата зависи от здравословното състояние на организма ви. За да изглежда кожата ви привлекателна и здрава, вие трябва да направите няколко важни избора, и един добър старт би бил да обсъдим менюто ви.

Така че ако искате кожата ви да е мека и гладка започнете да се храните със следните храни още днес:

Боровинки: Тези малки сини топченца са едно от най-ефикасните природни лекарства против стареене. Те помагат на кожата да запази еластичността си, подсилват венците и допринасят за доброто здраве на очите ви.

Бразилски орех: Предпазва кожата ви от UV лъчите, помага при суха кожа.

Ягоди: Предпазва структурата на колагена от разрушаване. Колагенът поддържа кожата ви стегната. Бръчките се образуват, когато нивото на колагена започне да намалява.



Сьомга: Поддържа кожата ви мека и гладка, без сухи, раздразнителни участъци.

Авокадо: То съдържа съставка, която влияе на образуването на кръвта. Тя е жизненоважна за регенерацията на клетките.

Асаи: Кралят на червените плодове. Той има 50% повече антиоксиданти от нара, и два пъти повече от боровинките. Те също съдържат 6.9 омега масни киселини, фибри, калций и витамини.

Кайсии: Много богати на фибри и фитохимикали като бета-каротин и ликопен. Съдържат и витамин C, А, калций, желязо и потасий, което ги прави наистина важни за здравето на кожата ни.



Броколи: Също много богати на фибри, витамин C. Те съдържат съставка, наречена сулфорафан, която предпазва клетките ни от увреждане.

Боб: Наситен с фитохимикали, фибри, фолиева киселина, протеини, калций и магнезий. Тези момчета стабилизират кръвната захар, а също така намаляват и нивото на холестерола в кръвта.

Касис: Богат източник на витамин C и антиоксиданти. Съдържа и голямо количество калции, потасий и магнезий.



Каротеноиди: Това не е храна, но се съдържа в плодовете и зеленчуците. Това е пигмент, който разгражда мазнините и помага в борбата срещу рака и сърдечносъдовите заболявания.

Моркови: Съдържат много бета-каротин, който е мощен антиоксидант.

Кръстоцветни зеленчуци: А именно: зеле, броколи, къдраво зеле, карфиол и брюкселско зеле. Те съдържат съставка, наречена глукосинолат и ензим, носещ името миросиназа, известни с антираковите си свойства.



Червена боровинка: Богати на витамин C, B, Е, фибри, калций, желязо, магнезий и цитрична киселина.

Краставица: Богат източник на жизненоважни витамини и минерали, необходими за повишаване нивото на колагена.

Каму-каму: Богати на витамин C.

Спанак, къдраво зеле, маруля: наситени с витамини и минерали като бета-каротин, витамин C, желязо, магнезий, фитохимикали и антиоксиданти.

Риба: Съдържа витамин А, B1, B12 и B6. Има също така омега 3 масни киселини, които са от голямо значение за кожата, както и за сърцето и мозъка.



Гроздово семе, орех, водорасли, крес: Богати на цинк, който е жизненоважен за здравето на кожата ни. Освен това тези дарове от природата помагат при акне.

Олио от гроздово семе: Съдържа селений, цинк, мед и желязо. Важен източник на олигомер процианид, който подобрява еластичността на кожата.

Мед: Богат на хранителни добавки заместител на преработената захар. Смята се, че преработената захар ускорява стареенето.



Мирта: Подпомага забавянето процеса на стареене на кожата. Използва се в народната медицина от векове.

Просо: Хранителен продукт, богат на силициев диоксид, който е полезен за кожата, косата и ноктите.

Овес: Богат на разтворими фибри, и сложни карбохидрати. Съдържа още желязо, манган, фосфор, калций, витамин B и Е и силокон. Силиконът е от огромно значение за здравия вид на кожата, защото поддържа нивата на колагена в норма.

Папая: Нанесена под формата на маска върху кожата, нейните ензими помагат за разлагането на мъртвите клетки.



Нар: Много добър източник на полифенолни антиоксиданти. Тези антиоксиданти помагат за неутрализиране на свободните радикали, които могат да навредят на кожата.

Вода: Хидратираната кожа изглежда по-млада.

Ако сте един от милионите хора по света, които харчат неимоверно много за лосиони и кремове в опит да изглеждат по-добре, тогава би било наистина разумно да включите тези храни в начина си на хранене.

Няма да отнеме много време преди да усетите ползата от тези „разкрасяващи” храни за кожата ви и начина по-който тя изглежда.