Двойната носителка на "Оскар" Хилъри Суонк заяви, че "дълбоко съжалява" за това, че е присъствала на тържество по случай рожден ден миналата седмица в Чечня на лидер, обвинен в организиране на мъчения и други нарушения на човешките права.

37-годишната Суонк бе сред знаменитостите, пристигнали в чеченската столица Грозни, за бляскава церемония за откриването на комплекс-небостъргач, съвпаднала с 35-ия рожден ден на силния човек в републиката Рамзан Кадиров.

"Дълбоко съжалявам, че присъствах на това събитие, което постави под въпрос дългогодишната ми и дълбока ангажираност на защитата на човешките права", отбеляза Суонк в изявление.

Припомняме, че тя изрази пожелания по случай рождения ден на Кадиров и му каза "че хората тук са по-добре облечени отколкото в Ню Йорк".

В отговор на въпрос от руския си домакин дали е знаела, че това е рожденият ден на Кадиров, тя отговори: "Проучвам, разучавам какво става тук".

Актрисата от "Момиче за милион долара" заяви в четвъртък, че се е съгласила да отиде на събитието, тъй като проектът й бил представен като символ на надежда и че организаторите в самия ден са я помолили да честити на Кадиров рождения ден.

Звездата допълва, че не е била наясно с политиката на чеченския лидер, която според правозащитни организации насажда страх, отвличания и екзекуции на участници в ислямистката съпротива в Чечня.

Други знаменитости които присъстваха са белгийската екшън звезда Жан Клод Ван Дам, който заявил на Кадиров: "Обичам ви от цялото си сърце", цигуларката Ванеса Мей и британският певец Сийл, пише БГНЕС.

*Рамзан, Жан Клод, Хилари

Вижте видео:

Снимки: Getty Images/ Guliver