Хю Грант се качи на пиратския кораб, за да озвучи брадатия, размахващ сабя Капитан без име в анимацията “Пиратите! Банда неудачници”.

Така той се отдалечи максимално от обичайните си превъплъщения в романтични типажи от британски тип. Докато говори за новия си филм (който в момента върви по кината у нас - б.р.), Грант видимо се вълнува и не може да скрие факта, че е голям фен на компанията “Аардман”, отговорна за такива модерни класики на пластилиновата анимация като “Уолъс и Громит” и “Бягството на пилето”.

“Хората от “Аардман” са истински гении. Никога не съм гледал техен филм, който да не ме е впечатлил безкрайно. А сценарият на “Пиратите! Банда неудачници” беше невероятно забавен и свеж”, казва Хю.

“Този филм е извънредно британски. Много напомня “Монти Пайтън” - със сюрреалистичен, преобладаващо глуповат и шантав хумор.” Взискателен, леко невротичен и много критичен към собствените си изпълнения, Грант твърди, че е бил ужасен, когато е трябвало да види готовия филм. “Дадоха ми го на диск и аз не посмях да го гледам в началото. Минаха няколко седмици и един ден, когато бях в добро настроение и леко пиян, реших да го пусна. И ми се стори разкошен”, признава актьорът.

В първата си анимационна роля Грант дава гласа си на Капитана на пиратите - ентусиазиран, но не много успешен лидер на злополучен екип от морски вълци, който си мечтае да пребори конкуренцията за бленуваната награда “Пират на годината”.

Приключението отвежда героите от бреговете на екзотичния Кървав остров до мъгливите улици на викториански Лондон. По пътя те се сблъскват с мразещата пирати Кралица Виктория (озвучена от Имелда Стаунтън) и младия и неуверен Чарлз Дарвин (Дейвид Тенант).

“Избирането ми за ролята на Капитана беше голяма грешка. Ето на това му казвам аз лош кастинг - шегува се Грант. - Чисто физически не съм подходящ за този образ. Той е внушителен, брадат човек и няма нищо общо с мен.”

На 51 години Хю Грант все още е красив мъж. Неговите отпуснати сини очи издават палавост, а прочутата му в миналото небрежна коса вече е заменена от нормална, поддържана прическа.

Той си спомня,че едно от нещата, които му помагали да се вкара в образа на пирата, е било галенето на въображаема брада. “Беше ми от полза. А понякога се възползвах и от брадата на Питър”, казва Грант за режисьора на филма Питър Лорд.

“Целият дух на “Аардман” е уловен в типичните за компанията издути очи на героите. Всички образи, дори и един омар, са моделирани по този начин. Един вид - ококорена невинност.”

Въпреки няколкото странни скандала отпреди години (като случая с проститутката Дивайн Браун или хвърлянето на боб по папараци) за много хора Хю Грант все още олицетворява идеята за архетипния британски джентълмен.

“Това обаче е напълно погрешно”, смята той. И все пак е много трудно да си го представим във филмовото студио как крещи, подръпва въображаема брада и се прави на пиратски капитан. “Истината е, че когато бях на 20 години, си изкарвах прехраната, като си преправях гласа и звучах смешно. За реклами например. Така че сегашното преживяване не е странно за мен”, казва Грант.

Той е роден в Лондон в семейство на военен и учителка. Родът му е аристократичен, но не и много богат. Хю решава да се пробва като актьор, докато учи в Оксфорд. През 1982-ра Грант прави дебюта си във филма “Привилегирован”. Десет години по-късно той играе главна роля в еротичната психодрама на Роман Полански “Горчива луна”. Но дори и тогава той все още е незабелязан. Чак когато става на 32 и на прага на отказването от актьорската професия, той получава предложение да се снима в “Четири сватби и едно погребение”. Международният успех на филма го превръща в голяма звезда.

“Станах актьор погрешка и винаги съм си мислел, че това е временна работа. И все още го мисля.”

Тези дни Хю Грант се радва на възможността да е избирателен към ролите си, а в новия проект “Облакът Атлас” актьорът изследва дивашката си страна.

“Имам шест малки роли в този странен амбициозен филм. Ще ме гледате как убивам и изнасилвам”, кава той.

Извън актьорските предизвикателства Грант е насочил вниманието си към режисурата. Той има идея за своя дебют, но още не е ясно какъв точно филм ще направи, защото първо трябва да “разчисти някои неща”. Сигурно Хю се нуждае от време, за да свикне с ролята си на баща след раждането на дъщеря му през септември.

“Искам да отида някъде, където не е шумно, телефонът ми не работи и да напиша сценарий. Имам чувството, че единственото нещо, което те прави истински щастлив, е креативността.”