За първи път в своята тринадесетгодишна история фестивалът „В ДВОРЕЦА“ ще се проведе в София, а не както до сега в Балчик.

Изнасянето на основната част на фестивала в столицата ще осигури по-лесен достъп до неговото съдържание, както от страна на аудиторията, така и за артисти и други професионалисти. „През годините на своето съществуване ходът на развитие върви в положителна посока на разрастване. В резултат днес фестивалът е достигнал значителни размери по отношение на своя статут, структура, презентационен материал и аудитория. Мащабът на събитието неминуемо започва да надхвърля границите и капацитета на град като Балчик, задавайки необходимостта от нови хоризонти и пространства. Това породи мисълта и създаде амбицията качествено разработената платформа като „В ДВОРЕЦА“ да бъде насочена директно към пазара на кино индустрията, която заедно със своите публика е 100 % концентрирана именно в София“, коментира създателят и директор на фестивала Цанко Василев.

Тринадесетото издание ще се реализира в периода 08 – 13 декември, 2015 г. в сградата на Националния дворец на културата, която от една страна е гарант за качеството на събитието и авторитета, който носи с името си, и същевременно идеално вписва концепцията си „в двореца”. Залите на институцията са ангажирани за традиционното съдържание на фестивала, което включва национална и международна състезателна програма, специално курирани фокусни прожекции, съпътстваща фестивала музикална програма, множество образователни инициативи. В рамките на фестивалната седмица ще бъде изграден и Пазар на филмовата индустрия, където партниращи на „В Двореца” организации и фестивали от Европа и света ще разположат своите щандове. „Този модул цели да запознае и представи на гостите на фестивала различни институции и организации, ангажирани с финансиране, развитие и разпространение на филмови проекти и други услуги в областта със своите дейности и да предостави на младите творци различни възможности за професионално развитие и контакти. Това е пространството, в което специалистите в различни области от световната кино индустрия имат възможността да осъществят помежду си директен контакт и да обменят професионален опит“, допълва Василев.

„В Двореца“, 08 – 13 декември в НДК