За втора поредна година Мис България ще бъде избрана чрез телевизионно реалити, чийто финал ще се проведе на 28 април от 20:00 ч. и ще бъде излъчен на живо в ефира на TV7.

Надпреварата се продуцира от !no frame media, а едно от най-интересните имена сред журито е това на Ивайла Бакалова, която спечели конкурса през 2001 г. Ето какво сподели Ивайла специално за нашите читатели:

Какво трябва да е момичето, което бихте избрали да бъде новата Мис България?

Момичето, което ще сложи короната на Мис България, трябва да има неповторимо излъчване – когато се движи да носи вятър със себе си, като я видиш, да я запомниш завинаги. Най-красивата българка трябва да притежава онази харизма, която те подтиква да я гледаш отново и отново, без да можеш да отлепиш очи от нея.

Вие имате ли впечатления от момичетата, които участват в конкурса тази година? Имате ли вече фаворитки?

Имам отлични впечатления от момичетата – всички са много хубави и умни. Това обаче е нормално – за никого не е тайна, че жените у нас са доста красиви и начетени. Имам и своя фаворитка, но засега няма да я издавам. Убедена съм, че всяка една от финалистките притежава по нещо, което я отличава от останалите, прави я уникална и може да й спечели подкрепа от журито и публиката.

Мислите ли, че конкурсът печели от това, че се провежда като реалити?

Категорично мога да кажа, че конкурсът печели от новия формат, който беше въведен преди година от продуцентите от !no frame media. Реалити форматът позволява на зрителите да опознаят по-добре момичетата, да разберат какви качества притежават и да видят истинската им същност. Предимство е дори фактът, че участничките в Мис България 2012 се появяват без грим. С професионален грим и прическа всеки изглежда добре. Епизодите на ''Пътят към короната 2'' помагат и на журито в своя избор, защото в рамките на една гала вечер трудно може да се прецени коя от претендентките е най-достойна за титлата. 

Различават ли се съществено днешните критерии за визия на участничките, в сравнение с тези, когато Вие бяхте избрана за Мис България?

Едва ли може да се говори за различни критерии. Всеки има свое виждане за нещата и това, което се харесва на едни, може да не се хареса на други. Красотата е много субективно нещо.

Ако днес трябваше да решите дали да се явите на Мис България, бихте ли участвали?

Раздвоена съм в отговора на този въпрос. Короната на Мис България носи както позитиви, така и негативи. Пазя прекрасни спомени от конкурса – той ми донесе незабравими емоции и допринесе за развитието ми. От друга страна много мои качества, различни от визията, останаха в сянка след спечелването на титлата. Недостатък е също, че като човек, станал популярен от конкурс за красота, трябва непрекъснато да доказвам интелекта си. Да не говорим, че когато имаш добра визия, хората по презумпция смятат, че не си особено умен. Убедена съм, че и без спечелената титла, щях да се реализирам в живота.   

Какво бихте посъветвали момичетата преди големия финал, когато напрежението идва в повече?

Моят съвет към момичетата е да приемат конкурса насериозно, но да не забравят, че той не е смисълът на живота им. Мис България е един добър житейски урок за тях, независимо от мястото, което ще заемат. Резултатът от участието им в конкурса трябва единствено да ги амбицира. Тази, която спечели, ще разбере, че истинската работа едва сега започва. Всички останали не бива да се отчайват – предстоят им още много житейски съревнования, в които да се докажат. Колкото до самия финал – нека не се притесняват, а да се забавляват и всичко ще бъде наред.