На 10 декември (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“.

Чрез иновативен дизайн и тематично сепариране на пространството експозицията пресъздава събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във войната на страната на Тристранния пакт и последвалата й преориентация и присъединяване към Антихитлеристката коалиция.

С фотоархивен материал, насищане с видеокадри и звуци от войната изложбата атакува всички сетива на посетителите и ги провокира да съпреживеят драматизма на времето. Решена в цветовете на контраста – черно и бяло, тя предизвиква размисъл върху нюансите в българската позиция на фона на възможните и невъзможни избори пред държавата, която трябва да избере чия страна да заеме в конфликта. Съпътстващият фоторазказ за развитието на събитията на международната политическа и военна сцена допълнително засилва усещането, че България се намира в капана на безалтернативността.

Разказите за постигнатия, макар и за кратко, идеал за национално обединение, за героизма на българските летци, жертващи себе си в името на другите, и за спасяването на българските евреи противопоставят предизвикателството да съхраниш себе си и да останеш верен на човешките добродетели на безсмислената жестокост, безнадежност и смърт, задушаващи света в годините на войната.

Многобройните интерактивни приложения в изложбата „Войната, в която не можехме да не участваме“ ще допълнят представите на публиката за световния конфликт. За най-малките посетители са предвидени тъч-скрийнове, с чиято помощ по увлекателен и забавен начин ще научат повече за световните лидери и най-важните събития от времето на войната.

В края на експозицията в специално обособено пространство с помощта на екип на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и активното участие на посетителите ще бъде създадена инсталацията „Военна поща“. Тя ще постави човека в центъра на историята и ще го провокира да бъде едновременно и зрител, и автор, който интерпретира явления, отразявайки реалността, превръщайки я в друга реалност.

Изложбата е част от Националния план за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Втората световна война и се организира със съдействието на Българската национална филмотека, Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна“ и Еврейския исторически музей. Тя може да бъде видяна до 29 февруари 2016 г.