Нова програма за интеграция на деца с увреждания предложи певицата Йоанна Драгнева. Изпълнителката, която е общински съветник от квотата на ГЕРБ в градския парламент, от години работи за подобряване на условията за деца със специфични потребности.

Програмата, предложена от Драгнева, предвижда изграждането на 7 нови комбинирани детски площадки, адаптирани за ползване от деца с увреждания - като част от стратегията за социализация на малчуганите от най-ранна възраст. Като представител на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, тя е разговаряла с майки на такива деца за необходимостта от създаването на места за игра на открито на децата им, пише Signal.bg.

Общинските съветници одобриха създаването на общо 7 нови детски площадки с адаптирани съоръжения. Първата стъпка е при изграждането на две нови площадки в кв. Банишора да бъдат добавени специализирани съоръжения за деца с увреждания - люлка за инвалидни колички и обучително сензорно табло.

Следващите 5 площадки ще бъдат изградени поетапно и в други райони. Програмата има за цел в следващите години да обхване всички столични райони. Идеята е децата да играят близо до дома и да не се налага да пътуват от кв. Банишора до Младост, за да общуват с връстници.

„С реализирането на тази програма ще дадем възможност на децата с увреждания да бъдат не само странични наблюдатели на игровия процес, а да взимат активно участие в него. Така те ще могат да се забавляват, да създават нови приятелства и да не се чувстват изолирани от обществото”, сподели Драгнева.

Само преди дни талантливата Йоанна бе част и от голямо благотворително събитие в подкрепа на децата с аутизъм.