Видеоклипът за антиСПИН кампанията, който е под мотото "Презерватирай се" разбуни духовете с излъчването си.

Граждани, вбесени от видеото направиха подписка във Фейсбук срещу езика и кадрите в клипа, и са шокирани "от липсата на каквито и да било информационни, естетически и професионални качества" на видеото и ядосани от безотговорността на авторите и тези, които са одобрили рекламата.

Сред тях са поетът Георги Борисов, преводачите Златна Костова и Нева Мичева, журналистката Еми Барух, литературният критик Йордан Евтимов, пише dnevnik.bg.

Във форумите и социалните мрежи обаче има и противоположни мнения - според някои клипът е съвсем нормален и говори на езика на аудиторията си.

Всъщност той е дело на екип на "Фен ТВ", начело с Камен Воденичаров.

В 30-секундното видео анимиран ХИВ-вирус казва:

"Знаете ли откъде ви влизам? През парадния вход и през задния двор, пробвам и през свирката".

В същото време той прониква в интимните части на мъж и жена, които са показани по бельо.

Клипът вече беше разпространен по телевизиите, съобщи Дарик.

*Аз съм вирус, казвам се ХИВ...

Камен Воденичаров, който е ръководител на творческия екип, уточни че видеото не е одобрявано от Министерство на здравеопазването. Министерството обаче участва в кампанията "Презерватирай се" и видеото беше качено на сайта на неговата програма за превенция на ХИВ.

*Знаете ли откъде ви влизам? През парадния вход...

Видеото струва 11 хиляди лева и е финансирано от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 *...и през задния двор...

По думите на Воденичаров целта на клипа е била да провокира и това определено е постигнато с развихрилата се дискусия.

*...пробвам и през свирката

"На базата на видеоклипове и на анимации, които се правят във Франция, Германия, където нещата са много брутални, след провеждане на фокус група с млади хора, при положение, че имахме два варианта - един по-лек и този, които е по-провокативен, младите хора избраха точно този клип. Отговорността е наша. Целият творчески екип заставаме зад клипа. За първи път на 1 декември стана толкова голяма дискусия - и в онлайн пространството и в другите медии. Какво друго, освен брутално послание да отправим към нашето заспало общество, за да се събуди и да види този проблем", заяви Воденичаров.

*А ако ползвате общи игли и спринцовки, директно скачам в кръвта ви...

Вчера д-р Тонка Върлева - директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" разпространи протестно писмо срещу скандалното видео.

*...и така ще ви хакна цялата имунна система...

"Клипът на антиСПИН кампания 2010 е отчайващо груб и използва нехайно отношение и долнопробна лексика, недопустими за кампания, чиято тема са животът, смъртта, щастието и нещастието на много хора", пише в писмото си д-р Върлева, която е и национален координатор по СПИН.

*Презервативът - най-добрата антивирусна програма срещу ХИВ. Презерватирай се!

Вижте видео:

"Презерватирай се"