Черен списък от 100 песни са неподходящи за гражданите на Китай, съобщи вестник "Гардиан".

Той е връчен тази седмица от китайското министерство на културата, за да държи "лошия вкус и вулгарното съдържание" далеч от ушите на младите хора.

Повечето от забранениет песни са от Тайван и Хонг Конг.

Сред тях обаче попадат и шест песни на : The Edge of Glory, Hair, Marry the Night, Americano, Judas и Bloody Mary.

Песента на Кейти Пери Last Friday Night (T.G.I.F.) също е забранена, както и Run The World (Girls) на Бионсе и и Burning Up на Бритни Спиърс.

Не е ясно защо писклив хит от преди десетилетие като I Want It That Way на Бекстрит бойс също е в списъка.

Китайското министерство на културата обеща да цензурира музикалните  вкусове още преди две години, на фона на все по-засилващото се нелегално теглене на музика от интернет.

С изключение на звукозаписните компании, които легализират продукцията си, всички разпространители на музика трябва да премахнат парчетата от сървърите си до 15 септември.

Подобно на всеки авторитарен режим, Китай има история при цензурирането на песни с политическо съдържание. През май правителството забрани монголски хип-хоп и арестува рапъра, който стоеше зад него. Миналата година тибетски певец Tashi Dhondup прекара 10 месеца в затвора за запис на "подривни песни". И албумът на Guns N 'Roses Chinese Democracy е забранен за малко по-очевидни причини - заради заглавието.