Продуцентската компания на Слави Трифонов "Седем-осми" започва през март първото за България телевизионно кулинарно състезание Lord of the Chefs.

Форматът е мистерия за нас, макар по света този род предавания да се радват на голям зрителски интерес. Шоуто ще е атрактивно състезание с нетрадиционен поглед към кулинарното изкуство.

Шефът на "Ку-ку бенд" Евгени Димитров-Маестрото е продуцент на Lord of the Chefs. Участниците ще изпълняват задачи от кулинарни региони в различни държави по света. Знае се, че Маестрото обича всякаква виртуозна музика, обожава Бах, Бетховен, Моцарт, Рахманинов, но не е известно, че той обича и да готви. Когато му остане време, разбира се.

- Евгени, ти си вече продуцент на кулинарно шоу. С какво точно се занимаваш?


- То е съвместна продукция на "Седем-осми" и bTV. Ние сме по креативната и организаторската дейност. В общи линии се занимаваме с целия проект като такъв. Нали знаеш, че винаги трябва да има някой отгоре, за да представлява фирмата, а и за да взема важните решения в нужната последователност. Нашият екип е ангажиран, има и външни хора, за да го подсигурим технически.

- Защо избрахте точно Елен Колева за водеща?


- По няколко причини. Направихме доста сериозен кастинг. Основното нещо, което започна да има значение от един момент нататък, беше, че тя не е чак толкова употребено лице. Доста хора видяхме, Елен имаше най-добро присъствие, справи се перфектно. Не е водила телевизионно предаване, разбира се, но има сериозен опит пред камера като актриса, затова е освободена, спокойна, реагира адекватно, както ние си го представяме, с достатъчно хубаво чувство за хумор... Тя самата иска много да участва в нещо такова, за да се пробва, да види как става. Затова влага много амбиция в това начинание, което за нас е хубаво. Дай боже всекиму хора, на които им се работи.

- Тя каза, че шоуто ще е нещо като висш пилотаж в кулинарията?

- Не бива да се очаква, че от началото ще започнем с това. Да, когато останат най-добрите, ще има доста сериозни предизвикателства, но няма да е така от самото начало. Хората, които се явиха, които одобрихме, уверявам те, са хора, които много добре знаят за какво става дума. Зрителите могат да гледат на този формат не само като на състезание, но ще могат и да видят доста полезни за тях работи, защото в едно домакинство поне един или двама готвят, търсят рецепти в интернет, пробват екзотични кухни, а вече не е както преди 15-20 години, когато нямаше нищо. В един голям магазин сега има скариди, раци, омари, всякакви такива неща, които по-рано бяха немислими. Кухнята на българина вече е надскочила кюфтетата, кебапчетата...

- Не се ли притесняваш, че ако размятате омари на екран, много българи ще ви изругаят зверски и ще кажат: "Тия изобщо не са в час, хората няма какво да ядат, те ми предлагат рецепти с екзотични морски дзверове"?


- Аз го давам само като пример, няма да залитаме в тази посока. Ще има най-вероятно и такива неща, но като цяло 99% от рецептите всеки зрител ще може да ги експериментира. Има по света кулинарни предавания, в които говорим за висш пилотаж, но тук ще гледаме хем да го наричаме кулинария, защото тя е наистина изкуство, хем да е близо до нас. Мисля, че ще намерим най-точния баланс между едното и другото, за да е полезно, но да бъде и интересно. Едната крайност не е добра, другата също не е добра. За това още от самото начало си дадохме много ясна сметка.

- Кои участници те впечатлиха?

- Имаше много интересни хора, с интересни съдби. Някой е влязъл в кулинарията целенасочено, има баща, дядо, цяло поколение, което се е занимавало с това изкуство, други абсолютно случайно са попаднали в него, а изведнъж са открили, че това е нещото, което искат да правят. Кулинарят е човек, който желае да доставя удоволствие на другите. Той винаги гледа какъв е резултатът. Очаква някой, който опитва, да му каже: "Ей, страхотно е". Той го прави, за да достави радост на околните. Това са особена категория хора . Не всеки може да е такъв.

- Ти би ли могъл?

- Баща ми готви уникално, сестра ми го е наследила в това отношение. Тя има повече време да се занимава, а при мен то не достига. Ако имах достатъчно време да си прекарвам в кухнята, сигурно доста неща щях да правя много по-добре. Интересите ми сега са насочени в друга област. Ето, както виждаш, пишем музика, правим албуми, турнета, телевизионни продукти...

- Чувал съм, че доста те бива в готвенето...

- Кулинарията ми е много интересна, а и до голяма степен има и творчески елемент в нея. Сигурен съм, че ще дойде някога време да не работя толкова много часове, като одъртея, ще прекарвам доста време в кухнята. Много хора се освобождават така от негативната енергия, радва ги това.

- Като спомена турнета, ще правите ли турне тази година?

- Имаме доста сериозна готовност. Вече пуснахме някои парчета от новия си албум, още не сме му избрали име, клипове направихме. Като приключим със състезанието, ще се отдадем и на това. Никога предварително не може да се каже, защото за да се осъществи едно турне, трябва да сме извадили албума, да сме намерили сериозни спонсори, хора, които биха ни подкрепили. Без тях турнето ни е просто немислимо. Хората са свикнали толкова години да гледат мащабните ни спектакли, ако излезем с нещо 5 пъти по-малко, представи си как ще е... Няма да е добре. В тази криза трудно се намират спонсори, обстановката не е много благоприятна за нашата работа, но ако всичко е наред, живот и здраве, на лято потегляме пак.

- Имате планове за концерти в Европа, в Израел...

- Водим разговори, проверяваме за зали, колко струват. Американското турне нямаше начин да го осъществим с техника, която да караме оттук. Оказа се, че по-добре е ние да си караме техниката, особено в рамките на ЕС. Два-три тира с техника, два автобуса с хора спокойно могат да тръгнат. Всяко едно такова нещо обаче е свързано с време. Едно излизане извън релсите на шоуто е сериозен проблем. Тези концерти, които сме правили досега в Лондон, в Мадрид, в Солун, са били по покана на някого. Техниката е била подсигурена, ние отиваме, пеем и играем, но тук правим всичко от А до Я. Трябва да има и чисто икономическа обосновка на начинанието. Накрая поне да излезе на нула цялата работа. Видимо е, че това не е нещо, от което може да се спечели, но трябва поне да не е на загуба.

- Ако всичко стане - национално турне, концерти по света, няма ли да ви дойде множко?


- Доста пъти се е случвало да правим много работи на един път. Не е задължително участията в Европа да бъдат като турне. Можем да изнасяме концерти, да се връщаме...

- Доколкото знам, по американското турне, а и по европейските Денис Ризов движи нещата...

- Да, той беше организатор на американското. Ние по закон нямахме право на това. При всички случаи на място трябва да има местна компания, която да е организатор, от една страна, а от друга, да е гарант, че всичко ще бъде наред. Денис там си има работеща, действаща фирма, която си плаща данъци, познава нещата. Ще го ползваме и за Европа, защото той има доста сериозен опит в това отношение, а и дето се вика, свободно време достатъчно.. Той 5-6 месеца работи само по нашето американско турне, нищо друго. Това е огромна работа, наистина огромна.

- Сега Денис ви става пряк конкурент. БНТ одобри неговия проект за вечерно шоу, което ще е в същия часови пояс като вашето.


- Четох сутринта, че се е случило това. Отдавна знаем, че готви предаване. Ние сме в приятелски отношения с него. Свободният пазар е такъв. Отдавна сме се научили за разделяме приятелството от работата. Неговата основна задача беше да намери къде да го прави това шоу. Няма лошо , че е в БНТ. В края на краищата драгият зрител е суверенът, той определя кое е хубавото, кое не е. За толкова години това далеч не е първото нещо, което се изправя като конкуренция срещу нас. Ние сме свикнали.

Източник: в. "Монитор"