Американската актриса и активистка Миа Фароу заяви във вторник, че новата мисия за подкрепа на мира на ООН в Централноафриканската република (ЦАР) "ще бъде различна", като помогне на хуманитарните работници да достигнат до най-отдалечените краища на страната.

"Всички наистина очакваме с нетърпение септември и пристигането на "сините каски" подчерта в Ню Йорк Миа Фароу, която е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Тя току-що завърши четвъртото си посещение в ЦАР.

ООН се надява да разгъне за два месеца в ЦАР контингент, много по-голям от 6 хиляди души от африканските сили, които в момента са в страната.

"Ние не можем да очакваме от тях да решат изцяло проблема, но те трябва да ограничат убийствата и да осигурят достъп на хуманитарните работници", каза тя. "Това, което се надявам, е цялото население да има достъп до хуманитарна помощ, така че да не умрат всички от глад", настоя Фароу.



Френският посланик в ООН Жерар Аро заяви миналата седмица, че три батальона – от Мароко, Бангладеш и Пакистан - трябва да се присъединят към 6-хилядния контингент на африканските миротворци, като станат общо 8500 души .

Те, заедно с руандийските и сенегалските полицейски патрули, трябва да опитат да възстановят спокойствието не само в столицата Банги, но и в други области.

"Ще стане различно там, където отидат", подчерта актрисата от "Бебето на Розмари" и "Великият Гетсби" пред репортери, заявявайки, че централноафриканците са били "със сигурност най-изоставените хора на света".

След превземането на властта от бунтовниците от Селека през март 2013, и свалени през януари 2014 г., ЦАР бе изправена пред безпрецедентна криза. Злоупотреби от страна на въоръжени групи срещу цивилни доведоха до смъртта на хиляди хора. Стотици хиляди станаха бежанци, пише БГНЕС.