Още с дебюта си на голям екран МИНЬОНИТЕ си запазиха място в историята като най-касовата анимационна премиера в България през първите три дни на голям екран.

Само за един уикенд малките жълтурковци събраха приходи от над 470 000 лв. и така се наредиха на трето място за най-касов премиерен уиикенд през 2015 г. след 50 нюанса сиво и Бързи и яростни 7. Рекордите за историята за Кевин, Стюарт и Боб в класациите в Блгария не свършват дотук. Над 51 000 зрители са гледали филма през изминалия уикенд и това го превръща в най-посещавания анимационен филм през първите му три дни на голям екран на всички времена. МИНЬОНИТЕ са и най-касовата анимационна премиера тази година.

Соловият проект за жълтите пакостници е постигнал завидни резултати спрямо филмите, с които миньонското племе стана известно. Първите три дни на голям екран са донесли седем пъти повече приходи у нас от Аз, проклетникът и три пъти повече от Аз, проклетникът 2.

МИНЬОНИТЕ поставиха множество рекорди и в боксофиса в САЩ. С приходи от над $115 милиона, те се наредиха на второ място като най-касова анимационна премиера на всички времена, като отвяха Шрек 2 и Играта на играчките 3. Жълтите пакостливци са и най-гледаната 3D премеира на всички времена, като само в петък, когато е дебютирал на голям екран отвъд Океана, филмът е донесъл на своите създатели приходи от $46.2 милиона.

За филма:

Историята на Universal Pictures и Illumination МИНЬОНИТЕ започва от зората на времето. В началото миньоните са едноклетъчни жълти организми и еволюират през вековете, като непрестанно служат на възможно най-проклетите господари. И тъй като не успяват да задържат тези си господари – от Тиранозавър Рекс до Наполеон, накрая миньоните остават без господар, на когото да служат и изпадат в дълбока депресия.

Ала един миньон на име Кевин има план и заедно с тийнейджъра бунтар Стюарт и сладкия малък Боб поема по света, за да намери нов проклет шеф, който събратята му да следват.

Тримата тръгват на вълнуващо пътешествие, което накрая ги довежда до следващия им евентуален господар – Скарлет Оувъркил (озвучена от носителката на „Оскар“ Сандра Бълок) – първата в света жена-суперзлодей. Пътуват от ледената Антарктида до Ню Йорк от 60-те години на 20-и век и стигат до съвременния Лондон, където се сблъскват с най-голямото си предизвикателство до този момент: спасяването на цялото население от миньони... от унищожение.