Представете си магията, градена от Рей Бредбъри, в комбинация с мрачния талант на Стивън Кинг и безграничната жизненост  на Марк Твен, като всичко това е събрано под перото на истински майстор-разказвач  – така най-точно може да се обрисува зареденият с мистерия и носталгия обемен поход из авантюристичния свят на детството, озаглавен „Момчешки живот“ (Изток-Запад) на изключителния щатски автор Робърт МакКамън.

Зефир, Алабама, е идиличното родно градче на 11-годишния Кори Макенсън. Място, където в дълбоката река плуват чудовища, а приятелите са завинаги. Като гръм от ясно небе обаче, в една ранна пролетна утрин, Кори и баща му стават свидетели на тревожен инцидент: една кола пада в езерото, а отчаяният опит за спасяване изправя бащата лице в лице с ужасно, мъчително видение за смъртта. Докато Кори се опитва да разбере агонията на татко си, постепенно очите му се отварят за силите на доброто и злото, които го заобикалят: от древна жрица, която може да чува мъртвите и да омагьосва живите, през зловещо семейство престъпници до вечните мистерии на детството и променящите етапи на възмъжаването – всичко това, потопено в загадъчност, страх и очарование... Сега Кори трябва да се сблъска с тайните, които се укриват в сенките из родното му градче, защото психическото здраве на баща му и собственият му живот се крепят на косъм...

Онлайн списанието „BookPage“ описва бестселъра „Момчешки живот“ по следния красноречив начин: „Това е могъщ роман за вълшебствата, които омагьосват ежедневието, за безбройните чудеса и за болката на съзряването, за странната красота около нас, която толкова често пропускаме.“ Освен суперлативите на медиите обаче, творбата на американския писател Робърт МакКамън успява трайно да омае и обикновения читател. С времето „Момчешки живот“ се утвърди като една от най-любимите книги на библиофилите от цял свят, описваща този тъй дяволски труден, но и тъй несравнимо значим период на порастване, който можем да свържем с литературното наследство на класици като Чарз Дикенс и Харпър Лий.

МакКамън е известен у нас с още няколко романа („Стингър“, „Мое“ и „Мистериозно завръщане“), а сред най-престижните награди, с които е бил удостояван, е и призът „Брам Стокър“, увенчал също „Момчешки живот“.

„Бъдещето бе за нас земя далечна,
родителите  се въздигаха несъстарими,
а времето  – разстлана безконечност
от слънчеви мечти осъществими...“