Невена Цонева заминава за 20 дни в Русия, за да пее на престижния фестивал “Нова вълна 2015”. Там изпълненията ѝ ще оценяват естрадната звезда Филип Киркоров и продуцентът на Лара Фабиан - руският композитор Игор Крутой, чиято “Академия за популярна музика” организира конкурса.

Невена подала документи за виза навръх рождения си ден на 17 август. “Драгомир Драганов и Катя от “Ритон” ми помогнаха много, обясниха ми за процедурата. Те често пътуват до Русия, без тяхната помощ може би нямаше да успея да замина. Визата ще излезе в началото на септември”, разказа тя.

Невена Цонева беше избрана да представи България в Сочи на полуфинала на “Нова вълна”, който се проведе в СОК “Камчия” през април. Тя не говори руски, но скоро ще ѝ се наложи да пее на чуждия език, защото в една от фестивалните вечери участниците трябва да изпълняват песен на руски композитор, който също ще е сред оценяващите.

“Няма да ми е за първи път, това не ме притеснява. През 2008 г. трябваше да науча песента “Жестока” на румънски за фестивал в Румъния. Когато я изпях, ме питаха дали не съм живяла там и казаха, че нямам никакъв акцент”, разказа талантливата Невена.


Фестивалът в Сочи започва на 2 октомври и ще е пет вечери, три от които състезателни. В тях участниците трябва да пеят руски песни, международен хит, хит от своята държава и песен, писана за тях.

Невена ще изпълни I Will Always Love You на Уитни Хюстън, но в балканската версия, която представи в “Мюзик Айдъл” през 2007 г., “Повей, ветре”, както и песен, която Евгени Димитров-Маестрото написал за нея. Парчето се казва “Нарича се живот” и е по текст на Невена и аранжимент на Венелин Венков. Певицата ще го представи с клип малко преди да замине за Сочи на 22 септември.

Тогава участниците се събират за репетиции. Там тя ще се състезава с певци от Израел, Канада, Куба и много европейски страни. Приятелят ѝ Венелин Венков няма да успее да пътува с нея до Русия заради ангажиментите си в България, пише "24 часа".