В редакцията ни пристигна отворено писмо от собственика на  "Real enterprises" Николай Първанов-Китаеца по повод "необосновани обвинения към фирмата". Публикуваме го без редакторска намеса:

Oтворено писмо от „Real enterprises” по повод необосновани обвинения към фирмата

Неотдавна фолк певицата Даяна направи изявление по адрес на музикална компания "Real enterprsises" пред Signal.bg. Това не е първата нападка по адрес на фирмата, което принуди Николай Първанов-Китаеца да хвърли яснота около всички подобни словоизлияния на бивши и настоящи изпълнители, на които той е дал шанс и се е опитал да им помогне в развитието на кариерата им, доколкото му е било по силите, разбира се.

"Вече доста време си мълчим и се правим, че не обръщаме внимание за нещата, които се говорят по наш адрес и затова искаме да обясним как стои всичко в действителност. Не можем да позволим повече да се петни името на "Real enterprises" с твърдения, които не са подплатени нито с документи, нито с каквото и да било доказателство. Ние имаме всичко нужно, с което можем да потвърдим, че нашата компания е заплащала абсолютно всичко - песни, клипове, фотосесии. И в този случай твърденията на Даяна, че тя си е плащала много от нещата, са пълна измислица. И това повече не може да продължава така. Единственото, което е платено от нея, е първата й фотосесия, която използвахме с нейно съгласие, за да я представим, че вече е част от "Real enterprises". Даяна има една фотосесия, която е правена без наше съгласие и е направена само с рекламна цел. Ако е плащала за нея, нека да покаже документ за това. Също така има един ремикс, който е поръчан от нея, без да е съгласувано с нас, а нашата фирмена политика е, че когато изпълнителят поръчва било песен, клип или нещо друго без наше знание, съответно си го заплаща. Когато даденото нещо е поръчано от продуцента, тогава го плаща компанията. Даяна говори за честност, но на нея не и прави чест да говори неверни неща и да хвърля пред медиите лъжи.

Знаеме, че това, което сме направили за нея, не е много. Тя е изключително талантлива и може да направи и да постигне още много, но за да успее е нужно и да полага усилия, старание... Ако беше достатъчен само талант, нека тогава си зададем въпроса: ”Защо Даяна, след като е толкова талантлива и си е плащала сама, не остана в "Съни мюзик"?! Това също е добра компания. Защо реши да работи с нас, при условие, че ние сме ново име в бранша и не можем да й предложим много, освен това, че поемаме изцяло на 100 % финансовата част и всички разходи по продуцирането на един изпълнител. Дали не е подписала с нашата компания точно по тази причина?!

Ние не сме идеални, знаем го. Тепърва се развиваме, правиме грешки, имаме да учим още много като нова компания, но това не ни кара да даваме интервюта и да говорим неверни неща за хората.

И все пак ние не сме накарали никой насила да дойде и да работи при нас.

Знаем, че постоянно има въпроси и се пишат коментари защо не се работим и с другите изпълнители, защо нищо не се случва с тях... Но истината е, че ние искаме да работим с тях и те да се развиват, това би било успех и за компанията, но от тяхна страна няма желание за работа. Затова искаме да ви дадем няколко конкретни примера с наши артисти, в които сме инвестирали доста средства и на които сме залагали много, но в момента не можем да разчитаме по никакъв начин на тях.

Ще ви дадем пример с Елина. Певица от нашата компания, от която очаквахме много. Момичето е безкрайно талантливо, има страхотен глас и затова решихме да й протегнем ръка. Направихме й 2 песни, едната, от които е на Велислав Драганински, а другата е на Пачо от орк. Кристали. Записахме ги, промотирахме ги на промоцията на компанята, направихме им видеоверсии, направихме й 2 фотосесии... И в един момент тя дойде и ни каза, че повече не иска да пее, но обяснение основателно така и не получихме. Дори се стигна до там, нейни близки да звънят и да ни молят да се опитаме да я разубедим да си промени решението, защото това е била нейната мечта - да пее! Ние се опитахме и положихме всички усилия, за да я върнем на сцената, но тя така и не пожела.Затова искаме да подчертаем, че всички разходи за нейното развитие като певица са поети и платени на 100 % от нас.

Случаят с Милла. Той наподобява на този с Елина, но с една малка разлика - Милла я приехме и беше като част от нашето семейство. Нея я избрахме още на първия кастинг на фирмата, който проведохме. Тя дойде от Бургас, премести се при нас в София, подсигурихме й абсолютно всичко, от което има нужда един човек, за да води нормален живот. Направихме го, защото е много талантлива. Искахме да и помогнем да покаже и доразвие дарбата си. Направихме й 2 песни, и двете са на В. Драганински. Имахме и трета негова подготвена - балада, която само трябваше да я запишем. Направихме й 3 фотосесии, видеозаснемане и на двете песни. След това тя започна да работи в "Син Сити", пя няколко месеца там, след което каза, че това не е за нея. Че пеенето по заведенията и нощния живот, не и харесват. Каза ни, че иска да замине и да работи в чужбина, но скоро след това си промени решението - искаше да учи и да се занимава с други неща.

Това е малка част от това, което можем да дадем като информация за нашите изпълнители на аудиторията. Разбира се, искаме да отбележим, че има и такива, с които работим и се разбираме много добре. Пример е Иванина. Тя също е от "старите" изпълнители. И тя беше преди това в друга компания, но това не ни пречи да работим. Сработили сме се като екип, доволни сме един от друг, нямаме разногласия в работата и всичко върви по мед и масло. Сега подготвяме участието й на „Пирин фолк” и сме сигурни, че съвместната ни дейност ще пожъне успех.

Не молим никого за разбиране или нещо подобно. Просто медалът винаги има две страни и е грозно, когато една неистина се подхване от хората, без да ги интересува дали в действителност нещата стоят така.

С уважение:

Николай Първанов-Китаеца, собственик на музикална компания "Real enterprises"