Бившият щангист Гълъбин Боевски получи ефективна присъда от 9 години и 4 месеца затвор от съда в Сао Пауло по обвинението в трафик на наркотици.

Сегашната присъда по делото, което започна на 6 март, бе произнесена на първа инстанция, а максимално Боевски можеше да получи 20 години затвор. Адвокатът на Боевски Леандро Перейра обяви, че защитата ще обжалва на втора инстанция днешната присъда на олимпийския ни шампион от Сидни 2000.

Делото днес бе гледано от една от най-строгите съдийки - Мария До Прадо. По време на първото изслушване през март съдийката разпита двама свидетели: на защитата - служителка на хотела, в който е бил Боевски с дъщеря си, както и федерален полицай - свидетел на обвинението.

Тогава свидетелства и самият Боевски, който повтори тезата си за невинност. Шампионът по вдигане на тежести разказа подробно с какво се занимава и подчерта, че не може да има нищо общо между спорта и дрогата. Защитата и обвинението предадоха писмени пледоарии на съда. Съдът обаче отхвърли искането на Боевски за освобождаване под гаранция или домашен арест, а щангистът ни чакаше развръзката в затвора в Итаи.

Припомняме, че Гълъбин Боевски бе задържан на летището в Сао Пауло през месец октомври 2011 година с 9 килограма кокаин в багажа и оттогава е в затвор в Бразилия. Наркотикът е бил укрит в специално приготвени тайници в три куфара, докато Боевски и дъщеря му Сара се готвеха да отлетят през Мадрид за България от летището в Сао Пауло. На 15 декември 2011 година бе повдигнато и обвинението на Боевски за наркотрафик, пише БГНЕС.