Пепа Петрова споделя, че с течение на времето разбира правотата на всяка своя теза, която е изразила в публичното пространство. Изпълнителката се раздели с Ара Мюзик преди няколко години и оттогава се самопродуцира.

"Откакто съм без фирма, си намирам много повече участия, отколкото когато имах продуценти. С времето всяка моя теза се доказа, думите ми не са били плод на злоба. На кого да завиждам?! За кое – че някой може да ми вземе гласа, образованието или стажа?!..." - казва тя пред "Шоу".

Певицата признава, че в този бранш нещата са доста изкривени и талантът вече не е водещ.

"Чувствам се недооценена. Затова в последните години започнах да насочвам творенето си в друга посока – записвам албум в Сърбия и ще го издам там. Но в момента съм спряла, защото в живота се случват непредвидими неща, които не зависят от нас и не ги очакваме. Майка ми се разболя и в момента вниманието ми е насочено основно към нея. Тя е гледала моето дете, когато съм работила, сега ще си я гледам аз. И нямам възможност да пътувам толкова често до Сърбия, затова за момента съм стопирала албума. Сърбите не гледат изпълнителите си като 40-50-60-годишни лелички и чичковци - там те гледат като талант.

Оценена съм повече там, отколкото в България. Но сърбите са с много по-ниски хонорари, отколкото нашите. Кеба идва да пее за никакви пари - човек-звезда, а нашите певачки тук вземат по 6-7 бона на вечер. Така че не изпитвам гняв, а недооцененост, неграмотност на аудиторията, която слуша нашата музика. Имам си фенове и много ги обичам, има и такива, които разбират какво да слушат. Ще правя песни за Сърбия и автоматично ставаш популярен в България, без да се налага да направя каквото и да било.

Всеки харесва хубавата жена, но това е допълнителна екстра към музиката, която правиш. Аз не съм нито манекенка, нито фотомодел, така че ако не могат да ме гледат – ще ме слушат. Писна ми от това изкуствено издигане на некадърните в култ, правене на изкуствени продукти. Колко пеещи певици останаха в забвение заради това, че са преди всичко хора, майки и изпълнители в правилния смисъл на думата. Те държат на други ценности, но това обикновеният зрител, слушател и фен няма как да го разбере. Те гледат лъскавите муцуни по телевизора, колко пъти ги въртят, пък може или не може да пее – не е важно!...

Пепа признава, че е имала възможности да си хване богат мъж, който да я издържа, да налива пари в кариерата ти и обяснява:

"По друг начин си приемам аз професията. Те не влизат в този бизнес да изкарват пари, а просто да се внедрят в тази среда. Идват някакви некадърнички, дето преди това са били сервитьорки и манекенки, баща им или любовникът им дава пари да станат звезди. Продуцентите я огледат отдолу-нагоре, пратят я на „основен ремонт” и е готова. Аз бях певица с образование, майка и приоритетите ми бяха различни – исках да работя и да изкарвам пари. Просто като излезе „Синя прашка”, започнах да изкарвам малко повече пари, това е разликата".

С острия си език изпълнителката често си навлича прекалено много неприятности, но предпочита да бъде директна, когато нещо не й харесва.

"То се вижда – не съм топ, а по умения, талант и образование трябва да съм. А колежките дали се обиждат или не – слабо ме вълнува. Аз приятелки сред колежките нямам, никоя няма, всичко е лицемерие за пред хората. На мен ако някой ми е неприятен, явно си го показвам и демонстрирам. Приятелка съм с Антонина, но никога не съм обсъждала кариерата й, защото за мен тя си остава манекенка. Познавам си я по друг начин, но тя е човек преди всичко".

Пепа беше една от първите певици, публично обявили се срещу наложената система на музикалните продуценти. Думите й обаче никой не ги взе под внимание. Години по-късно и доста други скочиха.

"Нещата, които говорих преди години, се случват сега. Разликата обаче е, че като говорих аз, всички останали си мълчаха. Аз си казах всичко в прав текст и извадих много неща от кухнята. Хората си мислеха, че им завиждам, и аз спрях да говоря, за да не ме набеждават, че съм завиждала на някого. Сега се оказва, че моите думи са били истина. През тези години си мълчах и им гледах сеира. Колко колежки изгубиха излишно години, в които можеха да творят. Това си е за тяхна сметка. Те докато седяха и чакаха нещо да се случи с тях, аз си работех и си изкарвах пари. А кой завижда, кой губи и кой печели – нека го решат сега феновете.

В шоубизнеса всичко се крепи на шуробаджанащина – дали ще е роднина, половинка, любовници, някакви екстри, това е истината. В цял свят е на този принцип – Марая Кери като беше любовница на собственика на „Сони мюзик” беше известната Марая. Тя е красива и пее, но сега кой я чува Марая?! Но там поне го правят за милиони, стават милионерки и поне знаят за какво го правят.

Докато тук го правят за смешни стотинки. Ставаме си ние за смях, затова и бизнесът ни стана за смях. Позволихме на някакви риалити формати да съсипят естрадата и попфолка. А сам човек за никъде не е, само за тоалетната..." - казва тя.