Американският писател Джим Харисън, автор на историческата сага "Легенди за страстта", почина на 78-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Харисън е починал в събота в дома си в американския град Патагония, щата Аризона, съобщи говорителка на издателство "Гроув Атлантик". "Америка загуби един от големите си писатели, а ние загубихме член на семейството си. Творчеството му ще го надживее", написа в Twitter издателството.

Уважаван по цял свят, Харисън бе плодовит автор, пишещ в различни жанрове, оставил над 30 книги като литературно наследство.

Публикуваната през 1979 г. сага "Легенди за страстта" е колекция от три романа, разказващи за живота на земеделеца от американския щат Монтана - полковник Уилям Лъдлоу, и тримата му синове с ярко контрастиращи личности и ценности.

Книгата, обхващаща историческия период от преди Първата световна война до средата на XX в., се превърна в бестселър. Харисън работи по сценария на номинирания за "Оскар" едноименен филм от 1994 г., в който участват Брад Пит, Антъни Хопкинс и Ейдън Куин.

Сн.: Getty Images/Guliver