Остров Света Анастасия в Бургаския залив беше разчистен за пристигането на Летисия Каста. Френската звезда ще е в главната роля в новия филм на Камен Калев – режисьора, прочул се с кинохита „Източни пиеси”.

Проектът носи работното заглавие „Островът”, а снимките за него почват във вторник сутринта. В понеделник хубавата Летисия каца на летището в София. Рано във вторник първата клапа на филма ще удари в аптека на столичния площад „Журналист”. Седмица по-късно трябва да се пренесе на остров Света Анастасия.

Калев още през март е договорил участието на Летисия Каста в „Островът”, твърдят запознати. Тогава той беше в Париж за премиерата на „Източни пиеси”. През май пък беше на фестивала в Кан, където е уточнил подробностите. Проектът спечели финансиране и от Националния филмов център, като се очаква от там да му дадат не повече от 600 000 лв.

БНТ също е съпродуцент на лентата, както и частни инвеститори от България и Европа. Калев има солидни френски връзки още от времето, когато е следвал в киноуниверситета на Париж, един от най-престижните в света.

Повече от месец остров Света Анастасия, бивш Болшевик, беше разчистван от боклуци и бяха строени на него декорите за филма. Общината в Бургас също се включи в проекта. През 1957 г. там е сниман легендарният филм на Рангел Вълчанов „На малкия остров”. Сега е туристическа атракция. Калев казва, че е започнал да пише сценария при едно от посещенията си на острова. Филмът ще е за духовно израстване и сериозна трансформация на главния герой. Освен Летисия очаква се Руси Чанев и Бойка Велкова да са в другите главни роли. Възможно е да участват и турски актьори, както беше в „Източни пиеси”.
.