След месеци подготовка и организация, в която взеха участие много студенти, преподаватели и кинодейци, се стигна и до церемонията по закриването на първото издание на Международен студентски филмов фестивал „НОВА ВЪЛНА“.

На 25-ти януари в Дом на киното се събраха българските и чуждестранните участници, официални гости, видни представители на киносредите, спонсори, медии и зрители. Всички водени от интереса си да разберат победителите в 13-те категории.

Събитието протече очарователно и непринудено, защото се усети младежката атмосфера и чистата радост на наградените. Журито реши да присъди „Grand prix“ на руския студент по режисура Артур Мемедов за неговия филм „Бащата“. Статуетките за най-добър игрален филм – „Арал тур интернещънъл“ на Альона Рубинщайн и най-добър документален филм – „Дадени в замяна“ на София Гевайлер, също отпътуваха за Русия.

Отличен от анимационните филми бе „Слънце в банята“ на Диляна Трайкова, студентка в Нов български университет. Признанието на публиката получи руският възпитаник на ВГИК – Антон Коломеец, за филма си „Четири жени“. Коломеец получи и наградата за режисура, която бе връчена от председателя на „Съюз на българските филмови дейци“ – режисьорът Иван Павлов. Наградата за сценарий отиде при сценаристите Андрей Иванчич, Стефан Иванчич, Матея Видакович за сръбския филм „Пролетни слънца“. Стефан Иванчич е и режисьор на филма. Представител на „Филмаутор“ – операторът Емил Пенев обяви, че наградата за операторско майсторство отива при Мустафа Доган – оператор на турския филм „Нищо“ на Неслихан Кацар.

След като сподели, че киносалона е изпълнен със светлина, Деян Статулов, директор на „Дом на киното“, връчи наградата за филмов монтаж на Ален Малакян от Армения. Ален заслужи статуетката с работата си по филма „Предложение в японски стил“ с режисьор Арен Малакян.

Директорът на „Аудиовидео Орфей“ Александър Донев награди Христина Дякова, студентка в Нов български университет, за сценографията на филма „Пробуждане“ на Яна Лекарска.

Ясен Козев от „Музикаутор“ зарадва Александър Костов със заслужената награда за филмова музика за работата му по филма „Каин“ на режисьора Любо Йончев, а отличието за филмов звук отпътува за Армения при тонрежисьора и режисьор на филма „Приказка“ – Андраник Харутюнян.

От името на студентите на Нов български университет проф. Людмил Христов връчи награда „Honoris Causa“ на проф. Мариана Евстатиева-Биолчева. Това е признание за цялостния й принос към университета и знанията и насоките, които е давала на студентите през годините на преподаване.

Голяма част от гостите споделиха, че са се почувствали много обнадеждени относно бъдещето на киноиндустрията и дори гарантираха на студентите, че ако продължават да работят така ще стигнат далеч. Дори председателят на журито – Борислав Колев, който е присъствал, отразявал, журирал и участвал в много български и международни филмови фестивали, призна, че любими са му студентските фестивали, защото в тях се усеща силата, разнообразието, творческия заряд и решителността на младите.