Холивудската звезда Салма Хайек заяви, че мъжете актьори трябва да започнат да искат по-малко пари, ако искат да бъдат сериозни в намерението си за равенство между мъже и жени. Родената в Мексико актриса е водеща в движенията #MeToo и „Времето изтече” и заяви, че мъжете актьори трябва да направят жертви. „Не само продуцентите трябва да променят голямата разлика в заплащането, но „и актьорите също”, заяви Хайек по време на разговорите "Жени в кадър" на фестивала в Кан, предава БГНЕС.

„Актьорите искат толкова големи хонорари, че нищо не остава за актрисите. Ако бюджетът на филма е 10 милиона и мъжът актьор трябва да разбере, че ако иска 9.5 милиона, за да участва, ще е трудно да има равенство”, каза актрисата. „Защото иначе биха убили филма”, допълва тя. „Ще бъда мразена за това, че го казах. Надявам се да мога да си намеря друга работа”, пошегува се Хайек.

Актрисата е най-добре позната с филма „Десперадо” и с филма „Беатрис на вечеря”. Тя обвини Харви Уайнстийн, че я е заплашвал да „й счупи капачките” заради това, че е отказала да приеме негови съвети по време на заснемането на филма „Фрида”. Актрисата и продуцент казва, че е продала много проекти, ръководени от жени. „Нещо, което се опитвах да направя в продължение на 10 години” откакто скандалът с Уайнстийн заля Холивуд, наистина се случи.

Жените вече „не са само в писателската стая, те вече ръководят проекти”, в телевизионни сериали, твърди тя. Но Хайек заявява, че „разликата в заплащането ще отнеме време… защото все още се намират хора, които да искат да ти платят по-ниската заплата, която са ти плащали преди”. Затова и жените са нетърпеливи. „Скоро ще станат и по-ядосани. Трябва да се обединим скоро”, казва Хайек.