Приключи първият полуфинал на ''Евровизия'' 2013 и десет държави вече гледат спокойно към Големия финал на конкурса, докато за други шест остана разочарованието, пише dir.bg.

В изключително оспорвана битка тази вечер напред продължиха Молдова, Литва, Ирландия, Естония, Беларус, Дания, Русия, Белгия, Украйна и Холандия излязоха с предимство и се приближиха с една стъпка до спечелването на конкурса.

Литва и Белгия,  които предварително бяха извън сметките за класиране, успяха да се промъкнат напред. Изненадващо пък, при тази конфигурация на полуфинала с четири бивши Югославски републики, нито една от тях не успя да се класира напред. Надпреварата напуснаха безславно Сърбия, Хърватия, Словения и Черна гора, което се случва за първи път едновременно и с четирите в рамките на един полуфинал.

Още един директен двубой беше очакван от всички наблюдатели на ''Евровизия'', припомнят от БНТ. И той беше между Австрия и Естония, които имаха две сходни като емоция песни в самото начало. Изглежда обаче естонката Биргит е била много по-убедителна и продължава напред за сметка на Наталия Кели от Австрия.

Сочените за топ фаворити тази година Украйна и Дания нямаха проблеми и с убедителното си представяне не допуснаха изненади и продължиха напред. В същото време повод за празнуване имаха и в Холандия. Анук с песента си ''Birds” успя да класира ''ниската земя'' на финал за първи път от цели осем години.

Този четвъртък полуфиналната битка се подновява. Този път в нея ще се вкопчат 17 държави, сред които и България, а квотите за класиране отново са десет, цитира slava.bg.