На 13 декември 2016 г. (вторник) от 18:00 ч., в „Студио 5” в НДК, ще се състои премиерата на първия роман на младата писателка Силвия Чалъкова – „Пролуката”.

Сън ли са мечтите за летене? На този въпрос авторката търси отговор, заедно с цяло едно поколение, чийто представител е и самата тя – поколението на 80-те. Романът на Силвия Чалъкова потапя читателя в света на надеждата и разрухата, сполучливо описвайки времето, в което живеем. Роман от плът и кръв, който носи в себе си поезия и е напълно в традициите на доброто повествование.

Героите предприемат своите „пътешествия”, за да заредят живота си с приключения или в търсене на пролуката. А какво има в нея и защо я усещат само някои - отговорът е на страниците на „Пролуката“.

За автора

Силвия Чалъкова е родена на 17 ноември 1980 г. в София. Завършва училище с изобразително изкуство, а след това “Педагогика” и “” в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2006 г. се дипломира в магистърска програма "Литературата - творческо писане" с проект за роман „Пролуката”, а 9 години по-късно превръща проекта си в роман. На 10-та година, на организиран конкурс за роман за завършилите магистърската програма, „Пролуката” печели първо място.

Авторката има публикации в „Антология на младите български поети” (2007), „SMS-ПОЕЗИЯ” (2006), списание „Пламък”, книга "Без заглавие". Лауреат е на няколко литературни конкурса за разказ. От 2006 г. работи като редактор, сценарист и автор към различни електронни (телевизия и интернет) и печатни медии. Професионалните й интереси са в сферите: „Здраве”, „Социални теми”, „Психология”, „Интервюта с известни личности”.