„Уроци по танци за възрастни и напреднали“ е издадена за първи път през 1964 г. и достига фантастичния тираж от половин милион екземпляра.

Новелата е сред най-експерименталните творби на Храбал, силно повлияна от методите на сюрреализма, и демонстрира ефектно някои от любимите разказвачески похвати на писателя като монтажа и колажа.

Състои се от едно-единствено изречение – безкраен низ от спомени, емоции, случки, абсурдни асоциации, мъдрости, поръсени с щипка лудост, сменящи се вихрено и искрящи като пъстър калейдоскоп.

Българските читатели ще изпитат отново насладата от спонтанния, експресивен, „кръчмарски“ език на Храбал, привидно изкопиран от живата реч, но непостигнат досега от никой друг писател.

За автора:

Бохумил Храбал (1914–1997) е прочут чешки писател и редом с Хашек и Чапек е считан за един от най-великите автори на ХХ век. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика. Сред най-известните са „Строго охранявани влакове“ и „Обслужвал съм английския крал“ (екранизирани от Иржи Менцел съответно през 1966 и 2006 г.).

Храбал е новелист и автор на разкази, чиито истории са повлияни от сюрреализма, дадаизма и психоанализата. От сюрреалистите той усвоява техниката на „автоматичното писане“. Стилът му е повлиян и от Джеймс Джойс и т.нар. „поток на съзнанието“. Храбал започва да пише стихове още през 40-те, но се утвърждава като автор относително късно – около 50-ата си годишнина. Международната му слава се свързва с романа „Строго охранявани влакове“, който излиза през 1965 г. Творбите на Храбал са забранени след нахлуването на съветските войски в Чехословакия през 1968 г.