От 10-и до 14-и септември 2014 г. в морската столица Варна ще бъде представено най-доброто от световната анимация за изминалата година.

Във ФКЦ Десетото юбилейно издание на Световния фестивал на анимационния филм ще срещне публиката с едни от най-значимите имена в сферата на рисуваните филми.

Фестивалната програма дава възможност за разнообразен поглед върху анимационното изкуство. Зрителите ще видят конкурс в 5 категории: пълнометражен анимационен филм, ТВ серия, късометражен филм, студентска програма, детски филм. Програмата включва още представяне на „Най-доброто от света“; програма „Училища“ – продукции на международни университети със специалност Анимация; програма Документални филми за анимация; програма на журито – филми на членовете на журито.

В рамките на десетия фестивал на анимационния филм във Варна се предвиждат и професионални лекции по анимация, честване на 80-годишнината на чешкия майстор на куклената анимация Ян Шванкмайер, ретроспектива на 10 наградени филми от Световния фестивал на анимационния филм в периода 1979-1989 г.