Мел Гибсън е обвинен в антисемитизъм от сценариста Джо Есцерхас, с когото работеше по новия си филм The Maccabees. Въпреки че опроверга твърденията му в отворено писмо, плановете на носителя на "Оскар" за голямо завръщане в киното са може би окончателно провалени, пише сайтът на телевизия "Фокс".

"Холивуд затвори вратите си за него", казва PR експертът Глен Селиг пред "Фокс". "Въпреки всичко, което се случи, Гибсън не се е променил и има нужда от специализирана помощ. Всеки, който го приеме на работа, се изправя пред вероятността от проблеми, негативни отзиви в пресата и непредвидим развой на събитията."

Разривът между Мел Гибсън и Джо Есцерхас, чиято кариера включва филми като "Първичен инстинкт" и "Стриптизьорки", започна, след като актьорът и режисьор е останал разочарован от забавянето и впоследствие незадоволителния първи вариант на сценария за The Maccabees, разказващ за легендарния древен еврейски войн Юда Макаби. Гибсън е режисьор на филма и ще играе бащата на Макаби.

Тематиката на лентата беше определена от киносайтовете като изненадваща, като се има предвид обвиненията към Гибсън в антисемитизъм от 2006 г. Тогава в пияно състояние той влезе в конфликт с полицай, на когото е казал, че "евреите са виновни за всички войни", пише в. "Дневник".

Според Есцерхас единствената цел на носителя на "Оскар" е да изчисти репутацията си в Холивуд, като анонсира подобен проект, без реално да има намерение наистина да реализира своята "еврейска версия на "Смело сърце". Сценаристът е написал писмо от девет страници, част от което може да се прочете на сайта The Wrap. В него той пише, че сценарият е бил похвален от всички, до които е пратен, и причината Мел Гибсън да не иска да работи по него, е "най-грозната. Ти просто мразиш евреите."

Есцерхас също така твърди, че по време на съвместната им работа Гибсън се е държал "диво, налудничаво и избухливо", използвал е обидни епитети по адрес на евреите и е казвал в разговори, че "холокостът е като цяло пълна глупост". Той пише, че актьорът и режисьор е отправял смъртни заплахи към бившата си жена Оксана Григориева и дори е казвал, че познава двама агенти от ФБР, които ще му помогнат да я убие.

15-годишният син на Есцерхас пък е направил запис от две минути и половина в дома на Мел Гибсън в Коста Рика, в който звездата изрича поредица от псувни по адрес на баща му и гостите в къщата.

Мел Гибсън отговори с писмо, публикувано на сайта на в. "Лос Анджелис таймс", в което определя твърденията като лъжи и пише, че сценарият на Есцерхас наистина е бил посредствен. На това мнение е и компанията "Уоърнър брадърс".

"Като повечето креативни хора аз съм понякога темпераментен и неудържим", пише Гибсън в отговор на твърденията на сценариста. "Бях изключително разгневен, когато ти пристигна в моя дом за сметката на "Уорнър брадърс", без да си написал нито една дума след 15 месеца на срещи, дискусии и събиране на исторически факти. Действително реагирах по-остро, отколкото трябваше. Но наистина, Джо, в 25-годишната си кариера като сценарист никога не съм виждал по-посредствена първа редакция и никога не съм бил подлаган на такава загуба на време."

Въпреки писмото на Гибсън твърденията на Есцерхас вече срещнаха подкрепа. Блогърът Линда Въртеймър разкритикува звездата на страниците на сп. "Форбс" и изрази задоволство, че медиите не оставят проблемите на Мел Гибсън настрана, тъй като те показват, че антисемитизмът е все още актуален проблем.

След скандалите с обвиненията в антисемитизъм и подробно отразения му развод с Оксана Григориева, който премина и в обвинения в насилие, Мел Гибсън се завърна към актьорската игра с драмата на Джоди Фостър "Бобъра". Филмът беше посрещнат позитивно от критиката, но не успя да направи голям успех в боксофиса. Новият филм с негово участие, екшънът Get The Gringo, на който също така е сценарист, не намери компания, която да го разпространи по кината в САЩ.

По него той работи с режисьора от еврейски произход Адам Грумберг, който е негов дългогодишен сътрудник. Гибсън, обвиняван и в хомофобия, получи подкрепа от иначе хомосексуалната Джоди Фостър по време на снимките на "Бобъра". Тогава тя заяви пред Hollywood Reporter, че ще го обича до края на живота си въпреки неговите "тъмни моменти".

След конфликта с Есцерхас британският актьор Рей Уинстън защити Мел Гибсън пред в. "Телеграф". "Той прави много неща, с които помага на хората, но никой не обръща внимание на това."