search icon

Съдби

Стойчо Керев: Кеворк ме наричаше „задръстен карловски пич”

Известният от близкото минало журналист, бивш водещ на култовото предаване "Всяка неделя" Стойчо...

Известният от близкото минало журналист, бивш водещ на култовото предаване "Всяка неделя" Стойчо Керев днес се изявява като продуцент на "Пирамида" - едно от най-успешните предавания не само по ТВ 2, но и в цялата медийна джунгла . Той споделя с нас истината за конфликта между Светла Петрова и Дим Дуков, както и за прословутата слушалка на телевизионната легенда Кевеорк Кеворкян.

- Какво се случва със Стойчо Керев във времето между „Всяка неделя" и „Пирамида"?
- Винаги съм гледал на работата като начин на живот. Не съм спирал да правя това, което ми допада и харесвам. Радио и телевизия. Всъщност в периода, който ви вълнува основното е невероятно успешния проект "Ретро Радио".

- Научихте ли нещо от Кеворкян, докато работехте с него?
- От Кеворкян учиш толкова, колкото ти позволи да учиш. В интерес на истината не съм получавал знания под формата на специални уроци или лекции. Ако съм откровен, научих някои неща. Въпреки, че днес и други диктуват модата в ефир, старите телевизионерските максими имат своето място.

- Каква е историята на скандалната слушалка, в която той диктувал въпросите на водещите?
- Историите с нея са толкова комични, че ме разсмиват сърдечно. Всеки водещ на предаването е влизал в студиото с минимум сто въпроса за гостите си. В моя случай с повече от сто, които в 17.15 часа Кеворк обикновено късаше и до 17.30 часа имах набор от нови сто и повече. Мозъкът ми има рефлекс и работи като бръснач в такива ситуации.

- Диктувал ли ти е въпроси, лично на теб?
- Не е злоупотребявал. При толкова въпроси и динамика на разговора абсурд е да се случи. Но, в интервюто с Тодор Живов всички видяха, че телефонът в апаратната звъня и Живков нямаше нищо против да отговори на въпросите на продуцента. Днес слушалката е част от сериозното правене на телевизиите. Всъщност това е координация нищо друго. Охраната на Путин, Буш, Първанов по водосточната тръба ли да организират и синхронизират действията си. Сега, като си спомня колко нерви съм образувал на Кеворк, чак се чудя как не ме е гръмнал на място.

- Имал ли сте конфликт с него?
- Не познавам човек, които да не е имал конфликт с него. Не правя изключение и аз. Моите отношения с него са били професионални и конфликтите ми са били свързани с правенето на програмата. Защо не съм намерил този или онзи гост. Колко съм задръстен карловски пич, "Всяка неделя" не е кочина. Такива гадорийки съм чувал през 2-те години почти всеки ден. Факт. Психиката ми е калена така, че да издържа на 10 бала. Казвам го с усмивка. Като погледна в очите на някой от днешните репортери и почувствам раболепното им отношение, ми идва да повърна. Въпреки, че е редно да се съобразяваш с шефа, не е зле обаче и да се показва характер.

- Имаше ли още живот в предаването?
- Не мога да ти отговоря на този въпрос. Той не е моя грижа. Пък и днес се вълнувам от проекти свързани с ТВ2, комуникационни и мениджмънт модели на телевизионно поведение. За мен "Всяка неделя" е етап. Тази книга не е Библията, но е редно да си я чел. Пък и нейният автор предложи модерност и от него си зависи дали ще има още епизоди.

- Какви митове и легенди сте чувал за „Всяка неделя"?
- В кошера на БНТ се раждат какви ли не простотии. Има ги за кой ли не. Мисля си понякога, че тази сграда излъчва толкова негативна енергия, че ако я впрегнат да прави електричество няма да има нужда от нито един АЕЦ на Балканите. Между другото чувал съм мита, че Кево е изгорил стола на Янчо Таков. Питайте него дали е вярно. И се тревожа да не ви се разсърди, че толкова малко въпроси ми задавате за него.

- Ясно, сменяме темата. Вярно ли е, че Светла Петрова завижда на Дим Дуков и иска да е отново водеща на „Пирамида"?
- Несериозно е да се говори така. Светла е журналист на Би Ти Ви. Нейното присъствие в първия сезон на "Пирамида" помогна за ситуирането на предаването на едно високо ниво. Погледнете архива на продукцията и ще се убедите в думите ми. Не съм този, който ще коментира желанията на Светла. Пък и "Сеизмограф" е нейно авторско предаване и тя го прави повече от добре.

- Говори се, че двамата се правят на непознати и се разминават като бързи влакове...Има ли скандал между тях?
- Глупости на квадрат. Интелектуалното равнище и на двамата е достатъчно високо, за да си позволят такива отношения. А доколкото познавам и двамата, едва ли ще си позволят да се държат профански. Те не са конкуренти, нямат какво да делят.

- Защо избрахте Дим за водещ и не се ли плашите от скандалния му имидж?
- Кастинг. Това е истината. Имаше комисия от колеги журналисти. Участвах в избора и признавам, че залагах на друго име. Колегите от ТВ2 ме убедиха в правотата си. Имената останали до последния кръг бяха две. Дим и Мия Сантова. Всичко останало е спекулация. Въпреки това продължавам да твърдя, че това момиче има място в телевизията и не бива да се разделя с нея. Що се отнася до имиджа на Дим, не виждам нищо нередно. Дуков стои стилно, изискано и европейски в "Пирамида".  Към днешна дата не виждам по-добър водещ от него. Е, има какво още да учи в занаята. Търпи критика иска да се развива и не спира да чете. 

- Есемесите, които изпращат истински ли са?
- Да, истински са и се следят от три инстанции. Телевизия , продуцент, административен сървиз. Подмяната на вота е немислима. Такъв случай имахме в първия сезон. Една политическа сила пожела да види в реално време резултатите и останаха приятно изненадани. Никаква шашма, никакво шмекеруване. Все пак доверието в "Пирамида" е високо и заради това.

- Извън телевизията имате ли любимо занимание или хоби?
- Карам колело, катеря планините. Редовно. Отказах се от ските преди 6 години. Прецених, че не са за мен. Като видя борчета наблизо и се стряскам. Пътуванията са друга моя страст.

- Малко неща се знаят за вашия личен живот, умишлено ли държите дъщеря си встрани от светския блясък?
- И ще продължавам да не занимавам хората със себе си. Предпочитам да напиша книга или статия, да направя добро предаване, отколкото да вдигам пушилка. Известност, поза - не ми допадат. Достатъчно дълго съм бил в светлината на прожектора. Трудно, почти невъзможно е връщането ми на екран като водещ. Дъщеря ми е в британски гражданин. Стажант е в музикалния гигант "Sony" и смятам, че децата  имат право на личен избор. Уважавам го и ще я насърчавам към самостоятелност.

- В какви отношения сте с бившата си съпруга и с коя сте днес?
- В чудесни. Тя живее в Лондон също и се грижи за дъщеря ни. Помагам им и се радвам, че приемат и моя избор. Радвам се, че приятелката ми не е в медийния бизнес. Разбирам се отлично с нея. Имам възможност да се откъсвам от стреса и напрежението на всекидневието. Своенравна е, но пък каква скука щеше да е иначе. Една умна дама винаги има интересни предложения за свободното време и когато ги реализира разбираш колко шарен е животът.