search icon

Звездите

Лаура Чуканов два месеца след раждането си нямала име

"Ние наричаме нашата Ларка "чернобилско бебе", защото се роди през 1986 г., когато избухна ядрената...

"Ние наричаме нашата Ларка "чернобилско бебе", защото се роди през 1986 г., когато избухна ядрената централа." Това разказа за "Труд" г-жа Ангелина Чуканов, майка на родената в София претендентка за короната "Мис САЩ 2009" Лаура Чуканов.

"Много се притеснявахме какво ще е бебето", връща се назад в спомените г-жа Чуканов. Въпреки всичко, не било писано идването на бял свят на бъдещата красавица да мине без сътресения. Цели два месеца след раждането си сладураната нямала име.

"В родилния дом в София ни дадоха книжка и ни казаха да си изберем име, с което да я кръстим. В нея имаше името Лора, но не и Лаура. Ние с баща й обаче искахме да е Лаура!"

Тогава таткото на младата г-ца Чуканов, д-р Кирил Чуканов, който не само че е революционер по душа, но и е един от известните изобретатели на България, решава да се бори до край за име, което не държавата, а той и съпругата му са избрали. След близо двумесечни битки с родната соц. бюрокрация и писане до всевъзможни инстанции, властите вдигнали ръце от инатливите родители и записали в регистрите на НРБ младата другарка Лаура.

"От 13-годишна започна някак си да разцъфтява - умилява се г-жа Чуканов. - Навсякъде, където и да отидехме, хората ме спираха и искаха да я снимат за фотомодел, за телевизия, за Холивуд... "Въпреки примамливите оферти, родителката твърдо стояла на позицията си, че младата девойка трябва да се развие в науката, а не в шоубизнеса и дълго време не й позволявала да шета по конкурси за красота.

За разлика от много съвременни родни хубавици младата имигрантка в САЩ отрано се научила сама да си вади хляба. "Започна да се труди от 14-годишна възраст - обяснява Ангелина. - Аз работех в компания за изработка на металокерамични скулптури и я водех с мен, когато не беше на училище."

Талантът на красивата нашенка проличал веднага, но не на модния подиум, а на трудовото поприще, когато от компанията на майка й решили да възложат на бъдещата Мис Юта да направи дизайна за керамични лампи, които да красят новия дом на холивудската суперзвезда Робин Уйлямс в Напа Вали, Калифорния.

Цяло лято се трудила Лаура, но след успеха със спечелените пари си купила кола. Която само след месец отишла на боклука, защото бъдещата миска я... разбила в катастрофа.

"Най-хубавата черта на Лаура е, че е целеустремена. Тя може да се фокусира и ако реши, че нещо трябва да постигне, ще го постигне на всяка цена", добавя г-жа Чуканов. Според нея, щерката наследила тази черта от баща си, "а това, че закъснява навсякъде, го е взела от мене", шегува се.

Въпреки че е израснала извън България, Лаура винаги е жадувала да направи нещо, за да помогне на родината си и на хората, изпаднали в беда, допълва майката.

"Миналото лято за последно Лаура си ходи до България и е абсолютно влюбена в страната ни", подчертава тя. Пред майка си младата жена споделила, че в България всичко е красиво - и хората, и природата, и храната, и шопската салата... "Честно да си кажа, имам чувството, че тя обича България повече от българите", добавя Ангелина.

Доказателство е и фактът, че на първия конкурс, който спечелила когато била на 16 г., Лаура се явила облечена с българска носия и изиграла български танц, разбира се.

Свързани новини